Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 18 Mei 2006 Spel(l)en met geschiedenis?

De kinderen van groep 3 en 4 van de Jac. P. Thijsseschool gaan deze week even terug in de tijd. Uitgangspunt is het schilderij 'De Kinderspelen' van de Vlaamsche schilder Pieter Brueghel (1525 - 1569). Op dit schilderij staan ongeveer 70 verschillende kinderspelen anno 1560. De kinderen proberen de spelletjes op het schilderij te ontdekken, er volgt een korte uitleg over deze spelletjes, waarna ze tijdens de gymles een aantal oude spelletjes ook daadwerkelijk gaan spelen; er is zelfs een heus knikkertoernooi gehouden. Aan de spelletjes zijn ook opdrachten verbonden, waaronder het maken van een tekening van de spelletjes, het maken van foto's en zelf een eigen omschrijving van de spelletjes maken. Aan deze opdrachten is voor de deelnemende kinderen een wedstrijd verbonden.

Dit alles maakt deel uit van het Europese project "Playing with History". Een project waar kinderen uit Italië, Tsjechië, Zweden, Spanje, Portugal en Nederland aan meedoen.

Het doel van het project is het creëren van een Europees netwerk van organisaties, die zich bezighouden met het onder de aandacht brengen van historische spellen en tradities. Dit om kinderen en volwassenen hun culturele geschiedenis te laten (her)ontdekken en deze te vergelijken met die van andere Europese landen.

Door de betrokkenheid van scholen komen de kinderen direct in aanraking met de historisch spellen en tradities, ontdekken ze de achtergrond en het ontstaan van de spellen en tradities, kunnen ze deze vergelijken met die van andere landen en leren ze daardoor andere culturen kennen.

Voor Nederland wordt het project uitgevoerd door Chimer Waarmakers, Scholengemeenschap Het Nieuwe Diep, basisschool Jac. P. Thijsseschool en Bedrijfsregio Kop van Noord-Holland.

Van 30 mei tot en met 2 juni zal er op Scholengemeenschap Nieuwe Diep een tentoonstelling worden gehouden waar onder andere het werk van de kinderen tentoongesteld zal worden. Tevens is er informatie over het project "Playing with History" te vinden en wordt door middel van foto's, voorbeelden van de spelletjes zelf en beschrijvingen duidelijk hoe de spelletjes gespeeld moeten worden. De tentoonstelling wordt op vrijdagmiddag 2 juni afgesloten met een officieel gedeelte voor genodigden en belangstellenden, waar wethouder L.R.E.P. Smit de winnaars van de wedstrijd bekend maakt. De kinderen, die hier ook bij aanwezig zijn, kunnen door middel van hun werk laten zien hoe de spellen gespeeld worden.

De resultaten van het project, waaronder het werk van de kinderen, worden uiteindelijk op een gezamenlijke Europese website geplaatst waar kinderen hun ervaringen kunnen vergelijken met die van kinderen uit andere landen. Ze kunnen bijvoorbeeld zien of ze daar dezelfde spelletjes hebben en of ze dezelfde spelregels hanteren. Misschien wordt voor één keer de gameboy thuisgelaten en wordt de sjoelbak van oma's zolder gehaald?

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl