Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 23 Mei 2006 Blauwe Netwerk rondt projecten af

Bij het Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma Kop & munt is het verzoek binnengekomen om voor het komende halfjaar de projectleiders van het Blauwe Netwerk te steunen in het afronden van hun werk. Nog een aantal aanlegsteigers dienen gerealiseerd te worden, wandelroutes worden bewegwijzerd en een ecopassage wordt aangelegd. Met een bijdrage van € 8.000 van Kop & munt is de organisatie van deze projecten veiliggesteld.

In 1997 zijn het Gewest Kop van Noord-Holland en de provincie voor zes jaar een samenwerkingsverband aangegaan om voor de watertoerist en watersporter de waterrijke Kop aantrekkelijker te maken. Belangrijk hierbij was dat de land- en waterrecreatie met elkaar verbonden zou worden. Met het ontwikkelen van een wandelpadennetwerk is aan die eis voldaan. Weliswaar is in januari dit jaar het programma Blauwe Netwerk officieel afgesloten maar enkele nog in de steigers staande projectplannen kunnen nu worden afgerond.

Aanleg- en passantensteigers

Een in de luwte liggende aanlegsteiger bij Ulkesluis beantwoordt aan de vraag van de toervaarder die tot nu toe alleen in deze windstille hoek voor anker kon gaan. Bij Schoorldam is een passantensteiger aangelegd zodat de watertoerist hiervandaan een bezoek kan brengen aan Schoorl, de toegang tot duinen, strand en zee. In het voorjaar van 2007 wordt bij de brug in Slootdorp, een vaarknooppunt van twee routes, ook een passantensteiger gebouwd. Plannen worden gemaakt voor het aanpassen van de loswallen bij de Hoornse brug, belangrijk voor zeilers die hier hun mast moeten strijken om onder de brug door te kunnen.

Wandelen als een Poep

Duitse landarbeiders verhuurden zich van de 17e tot de 19e eeuw aan boeren, niet alleen in het grensgebied maar ook in Friesland en in het Westfriese deel van Noord-Holland. Ze gingen te voet naar Stavoren om daar de boot naar Enkhuizen te nemen. Aan deze kant van de Zuiderzee liepen ze verder, op zoek naar werk. De wandelvereniging TeVoet wil nu via bestaande en hier en daar aan te leggen fiets- en wandelpaden een Westfries Dwars en Poepenpad ontwikkelen van Bergen naar Enkhuizen. Halverwege Westfriesland, bij het Verlaat kruist deze wandeling het Noord-Hollandpad dat van Wieringen naar het Gooi loopt. Deze 200 km lange route is bedacht door de als wandelgedeputeerde bekend staande Hans Schipper van de provincie Noord-Holland. Hij is een fervent ommetjesmaker en wil, zoals veel wandelaars, graag op onverharde paden banjeren en het liefst dwars door de provincie.

Een deel van de wandeling Rondje Wieringen valt samen met het Noord-Hollandpad en een deel van het Rondje Waarland met het Westfries Dwars en Poepenpad. Samen met de wandelroutes rondom Schagen en het kuierrondje bij Kolhorn vormen ze een heus wandelnetwerk in de Kop van Noord-Holland.

Ecopassage

De provincie wil bij de reconstructie van het verkeersknooppunt Verlaat in 2008, een veilige doorgang voor wandelaars en dieren maken door een ecopassage onder de brug te realiseren. In strenge winters kan de passage ook door schaatsers voor het klunen gebruikt worden.

Blauwe en groene netwerk

Behalve de gemeenten en de provincie zijn verschillende partijen betrokken bij het realiseren van de water- en wandelprojecten, zoals Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Stichting Recreatietoervaart Nederland (SRN), Staatsbosbeheer en particulieren. Bij het uitzetten van kanoroutes en het oplossen van knelpunten in sommige routes, hebben de leden van de Nederlandse en de Toeristische Kanobond advies en hulp geboden.

Voor de redactie

Het Gewest Kop van Noord-Holland geeft binnenkort een digitale nieuwsbrief uit voor bestuurders en raadsleden. U kunt de Nieuwsbrief aanvragen bij de Afdeling Communicatie Gewest Kop van Noord-Holland, tel. 0224 21 00 00 of mailen naar communicatie@gewestkvnh.nl.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl