Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 17 Juli 2006 Vierde conferentie NW8 schetst beeld economische structuur regio

Op 5 juli 2006 heeft NW8 haar vierde jaarlijkse conferentie gehouden. Vierde gastsprekers hebben de economische structuur van Noord-Holland Noord scherp in kaart gebracht. Een greep uit de onderwerpen van deze werkconferentie.

MKB

Gedeputeerde Schipper richtte zich, als eerste spreker op het belang van het midden- en klein bedrijf voor de economie van Noord-Holland noord. Het MKB van de regio bestaat voor een groot deel uit kleine familiebedrijven die volgens Schipper veel aandacht verdienen, omdat deze ondernemingen zonder steun niet de kurk van de regionale economie kunnen blijven. "Vooral in Noordwest Holland spelen twee ontwikkelingen. Vergrijzing, het probleem van de overdracht van de onderneming, en het ruimtelijke ordeningsbeleid, dat conflicteert met de wens van het familiebedrijf om op dezelfde plaats gevestigd te blijven." Ter afronding van zijn speech deed Schipper onverwachts een boekje open over de eerste twee projecten die het onlangs opgerichte Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord gaat aanpakken: het bedrijventerrein De Jaagweg in Wester-Koggenland waarin de provincie, het voortouw neemt, en het voornemen een speciaal MKB fonds op te richten met een bijdrage van 25 miljoen euro van de provincie.

Recreatie en toerisme

Jaarlijks wordt in Noord-Holland 6.3 miljard euro besteed in de sector Toerisme en Recreatie. Deze sector vult met 125.000 banen bijna 10% van de werkgelegenheid. Binnen deze sector wordt actief gewerkt aan kwaliteitsverbetering, professionalisering, innovatie en samenwerking. Het project Nort (Nederlandse Ondernemers in Recreatie en Toerisme), bestemd voor 870 bedrijven in Noord-Holland is volgens Geert Dijks van de HISWA-vereniging hier een goed voorbeeld van. Uitdagende kansen voor de sector liggen volgens Dijks in de seniorenmarkt. "Straks bestaat 43% van de bevolking uit vitale senioren. Samenwerking in de regio met andere sectoren als landbouw, zorg, woningbouw en retail biedt interessante perspectieven", stelde Dijks, "denk hierbij aan de combinatie van zorg en recreatie: herstellen na een operatie in een zorghotel"

Export groeit met 7%

De Kop van Noord-Holland staat momenteel op de 33e plaats van de 40 regio's, met regio Alkmaar op de 22e positie die goed scoort als het gaat om groei van export en omzet. In onze regio stijgt het consumentenvertrouwen gestaag en daalt de werkloosheid. Een positieve ontwikkeling dus, hetgeen nog niet wil zeggen dat de regio een voldoende haalt ten opzichte van landelijke cijfers. Jan Klaver, directeur van Rabobank Schagen e.o., illustreerde de kansen die voor de regio liggen aan de hand van de bloembollensector. De bloembollenproductie in Nederland is al de hoogste ter wereld en breidt nog uit. Om feeling te houden met de vraag om bloemen en bloembollen in de wereld, moet het vraaggericht produceren toenemen. Hierbij kan samenwerking en vorming van netwerken stimulerend werken. Klaver: "De sector heeft goud in handen, maar moet dit nog verzilveren".

Goederenvervoer

Volgens Machiel van der Kuijl, directeur van de verladersorganisatie EVO, staat Nederland als vestigingsland onder kritiek. "Het beperkte wegennet, de moeite om in de centra te komen en het gebrek aan andere vervoersalternatieven zorgen ervoor dat de kosten toenemen. De achterstand in de infrastructuur speelt ons dagelijks parten." Hiertoe riep van der Kuijl de aanwezige gemeentebestuurders op om meer voorwaardenscheppend bezig te zijn, in plaats van voorwaardenstellend. NW8 kan ook hier invloed op uitoefenen. De Vereniging zal zich komend jaar richten op een verdere versterking van het interne netwerk, ondermeer door vaker netwerkbijeenkomsten te organiseren. Er staat inmiddels al verschillende bijeenkomsten op het gebied van lobby, infrastructuur en agrarische ontwikkeling gepland. (Bron: NW8)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl