Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 21 November 2006 Actief leren spreekt aan

In de onderbouw van de basisschool zijn de kinderen gewend om spelenderwijs te leren. De onderwijskrachten beschikken over les- en leermaterialen in projectvorm. In de bovenbouw schakelen de scholen automatisch over op de traditionele vorm van lesgeven. Wim van Gelder, in hart en nieren een onderwijsman, heeft de leerweg Alles in-1 ontwikkeld om ook oudere kinderen op een speelse wijze alles te leren wat kinderen moeten leren. Het doel van Alles in-1 is het realiseren van levendig projectonderwijs voor lezen, taal, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, Engels, tekenen, schilderen, muziek en dans. Kortom, alles behalve rekenen en gym. Het innovatiefonds steunt zijn initiatief met het verstrekken van een achtergestelde lening van € 50.000. Voor dit bedrag kan één project worden ontwikkeld.

Wim van Gelder was onderwijzer en later directeur van verschillende basisscholen. Hij weet dat onderwijzers het te druk hebben om voortdurend projecten te verzinnen en uit te werken. Samen met 30 medewerkers maakt hij 20 kant en klare projecten.

Alles in-1 voor de bovenbouw

Drie jaar geleden is Wim van Gelder gestopt met werken. Toen kreeg hij tijd om Alles in-1 te verwezenlijken. Voor de bovenbouw worden vier projecten per thema uitgewerkt. De vijf thema's zijn: aardrijkskunde, geschiedenis, natuur, cultuur en techniek. In totaal worden dus 20 projecten ontwikkeld die allemaal bestaan uit vier onderdelen: projectboek, leskisten met doe-opdrachten, expressievormen en opdrachten voor het maken van werkstukken. Tussen twee schoolvakanties, in een periode van vijf weken, wordt aan één project gewerkt. Na een jaar zijn alle vijf projecten aan de orde geweest. Het volgende schooljaar heeft dezelfde opbouw. Uiteraard werken de kinderen dan op een hoger niveau. Alle projecten zijn namelijk op verschillende niveaus uitgewerkt voor kinderen in groep 5 t/m 8. De kinderen kunnen in hun eigen tempo werken en leren maar ook samenwerken met een taakverdeling is een onderdeel van de leerweg Alles in-1. Met het juiste projectniveau worden snelle leerlingen niet geremd en kinderen die meer moeite hebben met leren niet opgejut.

Digitaal onderwijs

In het projectboek zijn opdrachten opgenomen die op de computer kunnen worden uitgevoerd. In de projectboeken wordt ook verwezen naar informatieve sites die voor kinderen interessant en leesbaar zijn.

Projecten op maat

Scholen kunnen het projectonderwijs inrichten naar hun voorkeur en beschikbare budget, zie www.alles-in-1.org

Innovatiefonds Kop van Noord-Holland

Het Innovatiefonds Kop van Noord-Holland is een fonds dat is opgericht door de Rabobanken in de Kop van Noord-Holland, de provincie en het Regionaal Economisch Stimuleringsprogramma Kop & munt. Deze samenwerkende partners hechten veel belang aan innovatie omdat het een economische impuls geeft en in veel gevallen werkgelegenheid oplevert.

Noot voor de redactie

Meer informatie kunt u opvragen bij de heer Wim van Gelder, tel. 0224 21 47 45

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl