Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 23 Augustus 2007 Leader+ gaat door met De Kop vooruit!

De Plaatselijke Groep Leader+ (Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling) die al sinds 2001 actief is in de Kop van Noord-Holland en op Texel, heeft van de Provincie Noord-Holland het positieve advies gekregen om door te gaan tot en met 2013. De financiŽle middelen, maximaal† 250.000 euro aan Europese middelen en 100.000 euro aan provinciale cofinanciering per jaar, wil de Provincie beschikbaar stellen als het ministerie van LNV de plannen goedkeurt in augustus. Leader kan dan blijven bijdragen aan het sociaal-maatschappelijk en economisch vitaal houden van deze voornamelijk agrarische regio.

In de afgelopen jaren heeft Leader+ aan 62 projecten financieel bijgedragen met in totaal Ä 3,5 miljoen. De totale investeringsomvang van al deze projecten samen, bedraagt Ä 20,5 miljoen, een niet onbelangrijke financiŽle impuls voor de regio en Texel. De meeste projecten hadden een innovatief karakter of het nu agrarische projecten betrof, recreatief toeristische, industriŽle of duurzame energie projecten. Van die 62 projecten zijn er 30 afgerond, bijvoorbeeld de Verse Vismarkt en het Viking Informatiecentrum op Wieringen draaien op volle toeren, het torenuurwerk in het kerkje van Oudesluis werkt weer, de streekproducten met het kwaliteitslabel Waddengoud heeft marktbekendheid opgebouwd en de Vereniging Innovatief Zijpe (VIS) zet zich in voor het verbreden van het recreatief toeristisch product langs de kust.

Het huidige Leader+ programma loopt tot eind 2008. In het aankomende jaar zullen de 12 projecten die nog in aanvraag zijn, in behandeling worden genomen.

Uitbreiding Leader gebied

De normen van het Leader subsidieprogramma zijn hier en daar bijgesteld. Zo kunnen vanaf 2009 ook initiatiefnemers uit de gemeenten Harenkarspel en Schagen projecten indienen. De stad Den Helder valt door de hoge verstedelijkingsgraad nog steeds buiten de Leader normering maar Huisduinen en Julianadorp zijn wel in het programma opgenomen.

De Kop vooruit!

De Plaatselijke Groep van Leader+ heeft in samenwerking met NHN (Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord) het plan De Kop vooruit! opgesteld dat de basis is voor het Leader programma tot 2013. Het behoud van de eigen identiteit van de Kop van Noord-Holland staat hierin centraal. De Kop grenst in het zuiden aan het economisch dynamische gebied rondom Alkmaar met randstedelijke allure en in het noorden aan het beschermde Waddengebied waar de Rijksoverheid en de milieubewegingen bij voorkeur elke economische ontwikkeling willen tegenhouden. Het is aan de Kop om niet bekneld te raken tussen deze twee uitersten door het karakter van lucht, ruimte en water te behouden en zonodig te versterken.

Het subsidieprogramma Leader kan hieraan bijdragen. Er zijn drie speerpunten:

Zie ook www.leader-plus.org (Bron: Ontwikkelingsbedrijf NHN)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl