Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 29 November 2007 Zilte groenten, een ontdekking!

Op Texel wordt hard gewerkt aan nieuwe kansen voor oude groenten. Het project Zilte Producten als onderdeel van het overkoepelende landelijke project Zilte Landbouw, krijgt met ruim 130.000 euro steun van Leader+, het Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling Kop van Noord-Holland en Texel. Ook de provincie Noord-Holland neemt deel in het project. Binnenkort komt de promotiefolder uit van de zilte zeekool, de nieuwe groente van de Wadden!

Tot nu toe verbouwden alleen particulieren de oude groente en werd er hier en daar wat in het wild groeiende zeekool geoogst. Deze voorjaarsgroente wordt in de volksmond ook wel de zilte asperge genoemd. Toprestaurants met exclusieve gerechten op de menukaart, gebruiken heel soms zeekool als een bijzonder en smaakvol ingrediënt. Een professionele teelt zou de groente een grotere bekendheid kunnen geven doordat er meer en in een langere periode geoogst kan worden.

Zilte landbouw

Steeds meer agrariërs in de landbouw moeten rekening houden met een toenemende verzilting van de grond. In Nederland wordt zo'n 150.000 hectare grond door verzilting bedreigd, met name in de kustgebieden. De Texelse stichting Sint Donatus wilde die bedreiging omzetten in een kans en heeft onder andere in samenwerking met de universiteiten van Wageningen, Amsterdam de teelt van zeekool op Texel mogelijk gemaakt. Drie Texelse koks zijn uitgenodigd om met de zeekool gerechten samen te stellen. Hun ervaringen en ideeën worden beschreven in de folder Zilte Zeekool die begin december uitkomt.

Stichting Sint Donatus is ook bezig om zeekraal en zeeaster op kleine schaal te telen. Deze zilte producten kunnen bijvoorbeeld in gedroogde vorm gebruikt worden als zeekruid. Het optimaal benutten van de beschikbare grond, een economisch perspectief bieden aan agrariërs die met een exclusief product een niche markt kunnen aanboren, het behoud van het zo karakteristieke Texelse landschap en het verbreden van het assortiment streekproducten zijn voor Stichting Sint Donatus allemaal redenen om van het project een succes te maken!

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl