Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 01 Februari 2008 Leader+ viert feest op 4 februari

Op maandagmiddag 4 februari a.s. wordt in het kerkje van Kolhorn het Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling Leader+ feestelijk afgerond. Op dezelfde middag wordt een begin gemaakt met het vervolgprogramma Leader De Kop vooruit! Dit Europese subsidieprogramma heeft een looptijd tot 2013 en richt zich op projecten die de identiteit en de economie van de Kop van Noord-Holland versterken.

In de afgelopen zeven jaar heeft Europa en de Provincie Noord-Holland € 5 miljoen in de Kop en Texel geïnvesteerd. Het effect van deze financiële impuls is een totale investering van € 25 miljoen.

Het uitgangspunt van zowel Leader+ als Leader De Kop vooruit! is dat de projecten door bedrijven, verenigingen en andere organisaties ingediend worden bij het projectbureau. Na goedkeuring van de Plaatselijke Groep wordt een subsidie bij Europa in Brussel aangevraagd.

De Plaatselijke Groep

Bij de Leaderprogramma's gaat het met name om kleinschalige projecten zowel qua uitvoeringstijd als qua bedragen. De meeste van de 70 projecten die tussen 2001 en 2007 door de Plaatselijke Groep zijn goedgekeurd en door Europa zijn gehonoreerd, hadden een looptijd van 1½ jaar. Het aantrekkelijke van kleinschalige projecten is dat het resultaat niet jarenlang op zich laat wachten. De Plaatselijke Groep wordt geformeerd door mensen die in de Kop of op Texel wonen en/of werken en allemaal een andere werkachtergrond hebben. Deze diversiteit zorgt ervoor dat een project van verschillende kanten wordt belicht en beoordeelt.

Het succes op de Wadden

De projecten die in aanmerking kwamen voor een Leader+ bijdrage moesten voldoen aan een aantal criteria waarvan de belangrijkste waren: innovatie, duurzaamheid en ICT. Op Texel werd opvallend vaak een project ingediend waarin ook interregionale en internationale samenwerkingsverbanden opgenomen waren, iets wat in Europa hoge ogen gooit. Texel is nu eenmaal als eiland onderscheidend van de Kop en maakt deel uit van het Waddengebied dat zich over drie landen uitstrekt. Bij die samenwerking is regelmatig Wieringen als voormalig Waddeneiland betrokken. Leader+ heeft 27 projecten op Texel en 10 projecten op Wieringen ondersteund. Een mooie score van kleine maar hechte gemeenschappen. Op het vasteland van de Kop hebben met name belangrijke technische innovaties plaatsgevonden in de agrarische  en in de windenergie sector. Het landelijk bekend geworden automaatje, een GPS gestuurde landbouwmachine, was een van de eerste projecten in het programma Leader+ Kop van Noord-Holland en Texel.

Versterken identiteit en economie

De Plaatselijke Groep van Leader+ heeft in samenwerking met NHN (Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord) het plan De Kop vooruit! opgesteld dat de basis is voor het Leader programma tot 2013. De zo kenmerkende eigenschappen van deze regio zoals wind, water, rust en ruimte zullen economisch gezien nog meer en beter worden benut. Windenergie is hier een voorbeeld van maar ook de toeristisch recreatieve potentie van de elementen zal veel aandacht krijgen.

Uitbreiding Leader gebied

De normen van het subsidieprogramma Leader De Kop vooruit! zijn hier en daar bijgesteld. Zo kunnen nu ook initiatiefnemers uit de gemeenten Harenkarspel en Schagen projecten indienen. De stad Den Helder valt door de hoge verstedelijkingsgraad nog steeds buiten de Leader normering maar Huisduinen en Julianadorp zijn wel in het programma opgenomen. 

Partners

Behalve NHN dragen ook de Provincie Noord-Holland en het ministerie van LNV bij aan het sociaal maatschappelijk en economisch vitaal houden van deze voornamelijk agrarische regio. (Bron: Leader+ Kop van Noord-Holland)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl