Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 08 april 2009 25.000 euro voor slimme robots in de paprikateelt

Quest Innovations ontwikkelt in samenwerking met universiteiten nieuwe technologieën waarmee automatisering van de tuinbouwsector mogelijk wordt. Automatisering wordt nog nauwelijks toegepast in deze sector, omdat het heel moeilijk is de kwaliteit van producten als paprika's en tomaten te identificeren met camera's. De nieuwste technologie maakt het nu wel mogelijk. Op Agriport A7 in Wieringermeer vindt een proefproject plaats.

Op 8 juni 2009 wordt dit project officieel geopend. Het Europese subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling Leader ondersteunt dit initiatief met 25.000 euro evenals de Provincie Noord-Holland die ook 25.000 euro bijdraagt.

De ontwikkelingen in zeer geavanceerde apparatuur staat niet stil. In de industriële productie nemen intelligente machines en Robotica een steeds belangrijkere plaats in. In de agribusiness is dit een stuk moeilijker. Producten als paprika's en tomaten hebben geen van alle dezelfde vorm of kleur. Wanneer is een paprika rijp om geplukt te worden of wanneer is een tomaat rijp en groot genoeg? Een camera moet dus deze nuances in de groei kunnen registreren én vervolgens een robot kunnen aansturen die de vrucht op de juiste manier plukt.

Innovatie loont

Dit proefproject geeft de sector een kans om een goed werkend systeem te ontwikkelen waardoor automatisering in de tuinbouw rendabel kan zijn. De ontwikkeling hiervan is duur. Op langere termijn is een kostbare innovatie zeker de moeite waard want stijgende kosten van lonen, krapte op de arbeidsmarkt en prijsverlaging van de producten maken de inzet van robotica uiteindelijk onvermijdelijk. Vanuit de sector zelf is er in ieder geval veel belangstelling want personeel vinden is en blijft lastig.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl