Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio : 29 januari 2010 Succesvolle start visserijfonds

Op 25 januari 2010 was de aftrap van het Europees Visserijfonds (EVF) in de visafslag van Den Helder. Voor ruim 60 belangstellenden sprak gedeputeerde Jaap Bond over de kansen die het fonds voor de visserijsector biedt: Het stimuleert de lokale werkgelegenheid in visserijregio’s en het versterkt de concurrentiekracht van de lokale economie. Dit wordt ook opgepakt door de ondernemers uit de sector. Reeds zes projecten zijn aangemeld voor subsidie uit het EVF. de eerste tender sluit 31 januari, maar de volgende tender opent al in juni dit jaar. In totaal wordt ruim 1,6 miljoen euro geinvesteerd in de visserijsector door de EU, Provincie Noord-Holland en de deelnemende gemeenten.

Doel van het EVF is het behoud van een rendabele sector en het scheppen van nieuwe werkgelegenheid. Dit moet gezocht worden in modernisering, productvernieuwing, kostprijsverlaging en ‘verbreding’ richting recreatie en toerisme. Verse vismarkten zijn een goed voorbeeld van verbreding. Texel, Den Helder en Den Oever gaan gezamenlijk verse vismarkten ontwikkelen naar voorbeeld van de verse vismarkt in Den Oever. Hier wordt ook subsidie voor aangevraagd bij het EVF.

Wethouder Wim Runderkamp van Volendam schetste in origineel Volendams visserstenue een mooi beeld van de visserijgeschiedenis van Volendam. De gemeente werkt aan het oprichten van een visserijmuseum in combinatie met een verse vismarkt. Dit project wordt ook ingediend voor EVF subsidie. Niet alleen de visserijsector wordt hiermee versterkt, maar ook de cultuurhistorische waarde van Volendam.

Jan Rotgans van het Wadvissersgilde vertelde over de dagelijkse werkzaamheden van de wadvissers. Administratieve regelgeving maakt het werk helaas soms moeilijk. Het Wadvissersgilde is opgericht met steun van onder andere Leader+. Mogelijk maken ook de wadvissers gebruik van de kansen die het EVF biedt om nieuwe toeristische en educatieve producten te ontwikkelen. Zij sloten de bijeenkomst toepasselijk af met traditionele zeemansliederen.

Projectideeen voor de tweede tender in juni 2010 kunnen worden aangemeld bij Ontwikkelingsbedrijf NHN, neem contact op met Vera van Vuuren. NHN adviseert en biedt ondersteuning bij de uitwerking van de projectaanvraag. (Bron: Leader+ Kop van Noord-Holland)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl