Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio: 06 december 2012 Europese steun voor innovaties Holland Health

Stichting Holland Health heeft 3,5 miljoen euro beschikbaar voor projecten die bijzondere innovaties in de gezondheidszorg teweeg brengen. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) draagt hiervan 1,7 miljoen euro bij, de andere 1,8 miljoen euro komt tot stand dankzij publieke en private cofinanciers. Behalve een verdere verbetering van de medische zorg, betekent het een belangrijke stimulans voor samenwerking in de zorgsector en werkgelegenheid in de regio Noord-Holland Noord. Deze prestatie van formaat is mede bereikt dankzij de Provincie NH, gemeenten Alkmaar en Den Helder en de MCA-Gemini Groep.

Nog maar relatief kort geleden, in 2009, hebben zorgorganisaties zich verenigd in het medisch cluster Holland Health. Dit was op initiatief van het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, de MCA-Gemini Groep, Foreest Medical School, H&S Adviesgroep BV, Tromp Medical, NRG en HINHolland. Deelnemers zijn afkomstig uit zorginstellingen, zorgopleidingen, zorgonderzoek, overheden en het bedrijfsleven in de regio. Holland Health moet het verbindende platform worden voor al deze partijen, zodat Noord-Holland Noord een Centre of Excellence wordt voor de ontwikkeling en realisatie van innovatieve zorgconcepten. De subsidie vanuit Brussel geeft een enorme 'boost' aan dit streven.

Vijf thema's

Holland Health richt zich op vijf speerpunten waar de regio sterk in is:

  1. Ontwikkelen van een Trial Center Noordwest Holland voor patiëntgebonden onderzoek;
  2. Het ontwikkelen van een Kenniscentrum Nucleaire geneeskunde;
  3. Het ontwikkelen van Nano-technieken voor medische toepassingen;
  4. Opzetten van Topinstituut Nobesitas, waaronder levensloopbegeleiding;
  5. Ontwikkelen van een Sport Medisch Centrum op het gebied van voeding, bewegen en gezondheid.

Dankzij deze subsidie kan Holland Health de plannen voor de eerste drie thema's gaan uitvoeren:

Trial Center Noordwest Holland

Het Trial Center wordt een doeltreffende infrastructuur voor het medisch cluster, waar innovatieve medische toepassingen worden onderzocht en getest. Processen en systemen worden effectiever ingericht waardoor wetenschappelijke validatie in Nederland sneller plaats kan vinden.

Kenniscentrum Nucleaire geneeskunde

Door de aanwezigheid van de Hoge Flux Reactor van NRG in Petten beschikt de regio over hoogwaardige kennis en ervaring - op wereldniveau - op het gebied van de productie en toepassing van isotopen. Met de aanschaf van de cyclotron door de MCA-Gemini Groep zal in de medische omgeving van het ziekenhuis veel van de kennis over deze materie worden doorgegeven en doorontwikkeld.

Hierdoor worden de onderzoeks- en diagnosemogelijkheden voor zware en licht radioactieve isotopen, met name voor oncologie(kanker)- en cardiologiepatiënten, vele malen groter.

Nanogeneeskunde

Nanogeneeskunde gaat een grote toekomst tegemoet. De mogelijkheden om nanodeeltjes te transporteren naar zieke plekken in het lichaam zijn legio. Zo worden nu al microcapsules ontwikkeld waarmee medicijnen geëncapsuleerd worden, die langzaam vrij komen wanneer ze onderhuids worden aangebracht. Daarnaast kun je gebruikmaken van de eigenschappen van nano-gaatjes om uniforme microcapsules te maken voor 'light vet' voedingstoepassingen. Of wordt het bijvoorbeeld mogelijk op basis van effecten op nano-schaal om (real time) videobeelden te maken van atomen en hun beweging.

Artist impression Nanogeneeskunde
Het lijkt science fiction maar het is een voorbeeld van nanogeneeskunde: een microscopisch kleine camera die in een ader de vaatwand kan repareren (artist impression).

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl