Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Bedrijfsregio: 11 april 2013 De Kop van Noord-Holland is klaar voor een nieuw Leader subsidieprogramma

Op vrijdag 5 april 2013 kwamen ruim 70 ondernemers, bestuurders en maatschappelijke organisaties bijeen in Schagen om de toekomst van Leader in de Kop te bespreken. Om een nieuw Leadersubsidieprogramma naar de regio te halen is het van belang te bepalen welke thema's in de Kop van Noord-Holland en Texel actueel zijn en waar een Leaderprogramma haar meerwaarde in kan hebben. De conclusie is in ieder geval dat Leader vooral wordt ingezet voor kleinschalige projecten die bottom up tot stand zijn gekomen.

Leader 2007-2013

Leader is een subsidieprogramma dat wordt gefinancierd door de Europese Unie met cofinanciering van de gemeenten uit de Kop van Noord-Holland en Provincie Noord-Holland. Leader heeft als doel het platteland van de Kop van Noord-Holland en Texel verder te ontwikkelen en leefbaar te houden. Het huidige Leaderprogramma (2007-2013) heeft inmiddels 35 innovatieve projecten gesteund met een totale investering van ruim 7 miljoen euro.

Leader 2014-2020

Belangrijke sectoren in de Kop van Noord-Holland en Texel zijn de agribusiness en toerisme en recreatie. Er wordt dan ook voor het nieuwe Leaderprogramma nadrukkelijk aansluiting gezocht bij de uitvoeringsprogramma's van Agriboard, Energy Board en Leisure Board. Thema's die goed bij de Kop van Noord-Holland passen zijn bijvoorbeeld 'Biobased Economy', waarin aspecten als agribusiness, duurzame energie en economische groei centraal staan. Een ander belangrijk thema is 'Healthy Ageing', waarin vooral welzijn en gezond leven centraal staan. Ook hierin zijn veel raakvlakken met Agribusiness (voedsel), toerisme en recreatie (zorgtoerisme) en cultuurbehoud.

Meerwaarde Leader

In groepen werden deze thema's verder uitgewerkt. De belangrijkste conclusies die werden gepresenteerd hadden vooral betrekking op de meerwaarde van Leader ten opzichte van 'gewone' grote subsidieprogramma's. Binnen Leader is er veel ruimte voor vernieuwende initiatieven, experimenten en innovatie. De kracht van Leaderprojecten zit hem vooral in de samenwerking en integrale karakter van projecten. Ondernemers en organisaties uit verschillende sectoren vinden elkaar en creëren gezamenlijk mooie initiatieven die als voorbeeld dienen voor anderen, zowel binnen als buiten de regio. Via Leader worden daardoor organisaties en MKB-ondernemers bereikt die in andere programma's vaak buiten beeld blijven.

Best practices

Mooie voorbeelden van deze integrale en innovatieve projecten zijn Tulpenland in Zijpe en de Helderse Vallei. Beide projecten die zijn gesteund met financiering uit het huidige Leaderprogramma. Katelijne van Spronsen, directeur van de Helderse Vallei vertelde de aanwezigen over het project: "Dankzij Leader is het Bezoekerscentrum in Mariendal gerealiseerd. Je ziet dat dit leidt tot veel nieuwe activiteiten en werkgelegenheid op deze plek, zoals het Openlucht Theater, een Klimpark en er wordt nu ook een pannenkoekenhuis gebouwd. Het afgelopen seizoen telden we 60.000 bezoekers, terwijl 15.000 onze inschatting was." Dit illustreert hoe Leader een zetje is naar een keten van nieuwe ontwikkelingen.

Jacqueline van der Veek van Fluwel bv, vertelde over hoe Tulpenland in Zijpe binnen een jaar is uitgegroeid tot een attractie van formaat. Met hulp van Leader is een uniek doe- en beleefpark gecreëerd in Zijpe waar alleen vorig jaar al ruim 5.000 bezoekers op af kwamen. Dit project laat zien hoe agrarische ondernemers kunnen verbreden naar toeristische activiteiten en zo actief bijdragen aan de identiteit van de regio.

Ontwikkelingsplan 2014-2020

Met de input van de vertegenwoordigers uit de regio die op 5 april 2013 bij elkaar kwamen wordt de komende tijd gewerkt aan het opstellen van een Ontwikkelingsplan 2014-2020. Het Ontwikkelingsplan beschrijft de thema's en voorwaarden waaraan projecten moeten voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie.

Het uiteindelijke doel is altijd het bevorderen van de duurzame economie en werkgelegenheid en het versterken van de regionale identiteit. Ook in die doelstelling is Leader onderscheidend.

Jaap Bond, gedeputeerde van Noord-Holland, was een van de sprekers: "Ik ben trots op de behaalde resultaten. De regio is klaar voor een nieuw Leaderpogramma. Provincie Noord-Holland heeft grote waardering voor de inspanning en ambities van de partijen om te komen tot een nieuw programma."

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl