Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 20 juni 2000 Oliedollars stuwen zuivelprijs omhoog

GRONINGEN - De Nederlandse zuivelindustrie stevent af op een goed jaar. Zowel de prijzen als afzetten zijn in de eerste drie maanden fors gestegen ten opzichte van de afgelopen jaren. Directe oorzaken zijn een duurdere dollar; fors gestegen importen uit olielanden en minder melkaanvoer. Alleen al de 25% stijging van de export van kaas, boter en melkpoeder is goed voor f 1 mrd extra jaaromzet. Dat blijkt uit een berekeningen van deze krant op basis van gegevens van het productschap Zuivel. Woordvoerders uit de zuivel branche bevestigen de positieve trend. Het productschap verwacht 'dat de huidige positieve trend tot zeker het eind van het jaar zal blijven doorgaan'.

'Als het zo doorgaat maken we het verlies van vorig jaar goed', stelt Jeen Akkerman van Campina Melk-unie. Over 1999 kregen de 8025 melkveehouders van Campina vijf cent minder voor een liter melk. Directe reden was de verlaging van de inkomsten door het bijna compleet wegvallen van de Russische markt door de roebelcrisis en omzetverlies na de Belgische dioxinecrises.

De afzetgroei nu is deels te dan ken aan olie-exporterende landen als Saudi-ArabiŽ, de Verenigde Arabische Emiraten en Nigeria, die vol melkpoeder afnemen. Dit poeder met een vetgehalte van minimaal 26,5% wordt gebruikt in koekjes en taart. Nederland is met Frankrijk en Nieuw-Zeeland de grootste exporteur van vol melkpoeder; de drie landen zijn goed voor ruimde helft van de wereldexport.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl