Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 26 juni 2000 Krap helft van Zwitsers tegen bankgeheim

AMSTERDAM - Het altijd gekoesterde bankgeheim in Zwitserland lijkt steeds minder heilig. Bijna de helft van de Zwitsers vindt dat het bankgeheim geheel of gedeelte lijk afgeschaft kan worden. Verandering in de Zwitserse positie sluit aan bij het EU-streven om de banken een informatieplicht op te leggen bij spaartegoeden.

Uit een enquÍte van de Franstalige Zwitserse krant Dimanche blijkt dat 48,5% van de inwoners van Zwitserland vindt dat het bankgeheim geheel of gedeeltelijk kan worden afgeschaft. Bijna 40% van de ondervraagden stelt dat het bankgeheim eigenlijk alleen rijken en fraudeurs ten goede komt en niet de Zwitserse bevolking zelf.

De discussie over de toekomst van het Zwitserse bankgeheim komt op een moment dat de Europese ministers van financiŽn zijn overeengekomen om binnen tien jaar een systeem van uitwisseling van informatie op te zetten over de rente die particulieren krijgen op hun spaartegoeden. Luxemburg en Oostenrijk krijgen een uitzonderings-positie. Essentieel in het EU-akkoord is dat derde-landen als Zwitserland en de VS ook informatie gaan uitwisselen. In een eerste reactie liet de Zwitserse bankiersvereniging weten medewerking 'ondenkbaar' te achten, 'vanwege het bankgeheim'. Luxemburg heeft medewerking van derde-landen als Zwitserland een absolute voorwaarde genoemd m eind 2002 in te stemmen met een EU-richtlijn. Het Oostenrijkse bankgeheim blijft volgens de voorlopige afspraken alleen van kracht voor binnenlandse spaarders.

Dimanche stelt vast dat de tijden veranderen. In 1984 wilde bijna drie van de vier Zwitsers niets weten van opheffing van het bankgeheim. Nu is 10% voor een onvoorwaardelijke opheffing en zo'n 38,5% meent dat Zwitserland gedeeltelijk tegemoet kan komen aan de wensen van de EU. Net iets meer dan de helft vindt dat Zwitserland zijn internationaal befaamde financiŽle status aan het bankgeheim heeft te danken en dat de banen van 120.000 werknemers in de financiŽle sector niet op de tocht mogen komen te staan.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl