Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 27 juni 2000 Mkb: belasting op bedrijfspand moet omlaag

DEN HAAG - De voorgestelde aanpassing van de tarieven~voor de onroerendezaakbelasting kan het bedrijfsleven f 300 mln kosten. MKB-Nederland doet een appèl op de Tweede Kamer om het wetsvoorstel tegen te houden en bepleit een generieke verlaging van de ozb-tarieven.

Dat heeft voorzitter Hans de Boer van MKB-Nederland gisteren gezegd tijdens de Algemene ledenvergadering van de ondernemingsorganisatie.

De nieuwe tariefstructuur kost volgens MKB-Nederland een grote onderneming als Shell of Akzo 'enkele tienduizenden guldens' per jaar. Voor winkels en horecabedrijven gaat het om 'enkele duizenden guldens', licht MKB-onderzoeker Veenema toe.

De fracties van regeringspartij VVD en oppositiepartij CDA delen de zorgen van het midden- en klein-bedrijf. 'Wij hebben hier ernstige bedenkingen bij', zegt VVD-woordvoerder Hella Voûte. 'Als je een stimulerend ondernemingsklimaat wil scheppen kun je niet naar willekeur lastenverhogingen opleggen.' CDA-kamerlid Joop Wijn noemt het 'geen goede zaak dat de lasten eenzijdig op het bedrijfsleven worden afgewenteld.' PvdA'er Rik Hinriks ziet 'geen reden om bedrijven te laten profiteren van de waardestijging van woningen'. In een generike daling van de ozb-tarieven, zoals De Boer bepleit, ziet hij niks. Hij vindt wel dat de lasten van bedrijven niet omhoog hoeven.

Het kabinet stelt voor gemeenten meer ruimte te geven om de ozb-tarieven te differentiëren. Nu is het zo dat gemeenten de tarieven voor bedrijfspanden maximaal 20% boven het ozb-tarief op woningen mogen vaststellen. Door de grote waarde-stijging van woningen dreigen burgers volgend jaar met een forse lastenverzwaring te worden geconfronteerd. Om dit te voorkomen en de totale ozb-opbrengst voor gemeenten niet te doen dalen, moet het tarief voor woningen omlaag en dat voor bedrijfspanden omhoog. Minister De Vries van Binnenlandse Zaken stelt voor om het verschil in de tarieven afhankelijk maken van de feitelijke waardeontwikkeling.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl