Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 05 Juni 2002 College Zijpe wil caravans bij agrarisch bedrijf toestaan

AgrariŽrs in de gemeente Zijpe mogen in de periode van 15 juni tot 31 augustus bij wijze van uitzondering maximaal tien kampeermiddelen op hun bedrijf plaatsen. Het college van b en w wil dat onder voorwaarden toestaan, om te voorkomen dat agrariŽrs hun tijdelijke arbeidskrachten deze zomer geen onderdak kunnen bieden. Het voorstel wordt op 5 juni behandeld in de commissie grondgebiedszaken.

Agrarische bedrijven, met name in de bollenteelt, maken op grote schaal gebruik van tijdelijke arbeidskrachten uit het buitenland. Buiten het hoogseizoen worden tijdelijke krachten vaak gehuisvest in recreatiewoningen. Er ontstaat een probleem in de zomer, als toeristen hun intrek nemen in de accommodaties. AgrariŽrs brengen hun mensen in die periode vaak onder op het eigen bedrijf.

De gemeente Zijpe wil een eind maken aan de tijdelijke huisvesting van werknemers in agrarische bedrijfsgebouwen. Het is onaanvaardbaar met betrekking tot de hygiŽne, veiligheid en gezondheid. Bovendien is het illegaal: het bestemmingsplan staat het niet toe. De gemeente heeft een concept-beleidsnotitie opgesteld, waarin een oplossing wordt gezocht voor de problematiek.

Volgens het college kan de huisvestingsproblematiek het beste individueel worden opgelost als agrariŽrs caravans op het eigen erf plaatsen. Stacaravans zijn niet toegestaan, vanwege het permanente karakter. De plaatsing van toercaravans of tenten op het erf is een relatief goedkope oplossing. Het toezicht is direct en de handhaving is overzichtelijk. Andere opties, zoals het creŽren van onderkomens in bedrijfsgebouwen of units is veel duurder en controle op illegale bewoning is lastig.

De gemeente moet een artikel 19 procedure voeren, omdat de plaatsing van kampeermiddelen in strijd is met het bestemmingsplan. Die procedure duurt voor dit jaar te lang, omdat het zomerseizoen voor de deur staat. Het college wil daarom deze zomer eenmalig zonder planologische procedure toestemming verlenen voor de plaatsing van tenten en caravans.

De aanvrager moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Die voorwaarden hebben betrekking op de plaats van de kampeermiddelen en de aanwezigheid van sanitaire- en veiligheidsvoorzieningen. (Bron: Gemeente Zijpe)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl