Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 11 juli 2001 Veel aanbod, maar nog te weinig aansluiting op de arbeidsmarkt

Met deze samenvattende conclusie sloot Gedeputeerde Arbeidsmarktbeleid, Lenny Klijn, de werkconferentie bij de sociale werkvoorziening Op/maat in Hoorn. Er is genoeg aanbod van vacatures en werkzoekenden, maar een passende aansluiting ontbreekt nog te vaak.

De provincie Noord-Holland had 45 genodigden rond de tafel verzameld om de problemen te inventariseren waarmee werkgevers in de Detailhandel en de Zorg te maken krijgen als zij een beroep doen op het sollicitantenaanbod uit de groep werkzoekenden vanuit een achterstandspositie. Werkgevers uit de Detailhandel en de Zorg, brancheorganisaties, reÔntegratiebedrijven, gemeenten en de sociale werkvoorziening (de vroegere sociale werkplaatsen) namen deel aan de discussie.

Duidelijk kwam naar voren dat de werkgevers zich minder richten op jonge goedkope werknemers. Goede instelling en motivatie bepalen steeds vaker de keuze voor een sollicitant, ook al beschikt die nog niet over de nodige kennis en vaardigheden.

De reÔntegratie-bedrijven, die leer- en begeleidingstrajecten verzorgen, zijn de aangewezen partners om de werkgevers en de werkzoekenden hierbij te helpen.

De samenwerking met de gemeenten (Bijstand) en de instellingen die de sociale verzekeringswetten uitvoeren (WW, WAO etc) loopt stroef. Hoewel zij beschikken over een groot potentieel aan werkzoekenden verloopt de doorstroom naar de reÔntegratie-bedrijven, maar ook rechtstreeks naar de werkgevers, moeizaam.

Daarbij speelt mee dat de financiering van meer werkplaatsen op de tocht staat door het wegvallen van de financiŽle regelingen in de arbeidsvoorziening maar ook omdat diverse, als ondersteuning bedoelde, regelingen elkaar in weg staan en een slagvaardig optreden richting werkgevers en werkzoekenden belemmeren.

De brancheorganisaties zijn bereid in dit gat te springen en een bemiddelende rol op zich te nemen. Zo zijn er genoeg gemotiveerde kandidaten voor werk in de Zorg, maar het ontbreekt nog aan middelen en mensen om de kandidaten op te leiden en op het werk te begeleiden.

Het Platform voor Werk en Inkomen van de regio Noord-Holland Noord zal in november in Alkmaar voor de tweede keer een "Week van het Werk" organiseren. De Alkmaarse wethouder Cor van Vliet, voorzitter van het Platform, zei de bevindingen van deze conferentie dan opnieuw aan de orde te laten komen.

Gedeputeerde Lenny Klijn, riep de conferentiedeelnemers op ideeĎn aan te dragen voor projecten die de toegang naar de arbeidsmarkt voor werkzoekenden vanuit een achterstandspositie kunnen verbeteren. De twee beste ideeŽn (ťťn voor de Zorg en ťťn voor de Detailhandel) zal de provincie helpen om te zetten in goed onderbouwde projecten.

Gedeputeerde Aranka Goijert (Arbeidsmarktprojecten) zorgt voor de financiering en uitvoering. (Bron: Prov. NH)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl