Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 03 Juli 2002 Bollentelers ‘EcoWay’ optimistisch van start met biologisch ketenproject

ANNA PAULOWNA - Vier bollentelers uit het Noordelijk Zandgebied en één uit Hillegom hebben in Hollands Bloementuin het officiële startsein gegeven voor hun gezamenlijke coöperatie EcoWay. Binnen dit verband zetten ze een biologisch ketenproject op waarin behalve de teelt met name de afzet zwaar weegt. Eco staat in dit geval voor ecologisch én voor economisch. Daarom is afzetorganisatie Eosta in Waddinxveen nauw betrokken bij de ontwikkelingen.

Onder toeziend oog van de bloembollentelers overhandigt Bob Verburg (ged. Prov.NH) een bos geplukte biologische bolbloemen aan Azra Secerbegovic van EOSTA, als symbool van de vermarkting van het biologische product.

De samenwerkende kwekerijbedrijven zijn Prins, De Waard, Alkemade en Kesteloo uit Anna Paulowna en Hoogeveen uit Hillegom. Het contact met Eosta kwam tot stand op initiatief van de stichting BOB en het Agrarisch Kennis Centrum, dat voor de coöperatie een plan van aanpak heeft ontwikkeld. Eosta is door BOB benaderd door de sterke positie die het handelshuis heeft op de wereldmarkt voor biologische voedingstuinbouw. Insteek is dat binnen dat netwerk een nieuwe divisie gaat draaien: Eosta Flora. De kwekers hadden gedeputeerde Bob Verburg, binnen de provincie Noord-Holland verantwoordelijk voor landbouw, uitgenodigd om het Plan van Aanpak voor het project in ontvangst te nemen.

Verburg is erg enthousiast over het project, omdat het is gebaseerd op ketensamenwerking. Daarnaast verwacht hij dat het veel kennis zal opleveren voor de gangbare teelt, waarin wordt aangestuurd op een duurzame bedrijfsvoering. Waar Verburg complimenten uitdeelde aan de kwekers, die binnen het project hun nek uitsteken, was hij kritisch op z’n politieke tegenstanders in de Provinciale Staten. “De groene fracties laten geen gelegenheid onbenut om de bollensector en mij te bekritiseren. Nu een project als dit wordt opgestart laten ze niets van zich horen en geven ze evenmin gehoor aan de uitnodiging om hierbij aanwezig te zijn.”

De gemeente Anna Paulowna gaf evenmin acte de présence. “Dat is jammer”, aldus Verburg, “want de gemeente moet zich terdege realiseren hoeveel geld de provincie heeft geïnvesteerd in Hollands Bloementuin. Als op basis van die investeringen vandaag opnieuw een stap vooruit wordt gemaakt is het teleurstellend om te vernemen dat de gemeente niet van de partij is.”

Stand gewas

Het deed allemaal niets af aan het enthousiasme van de kwekers, die zich mochten verheugen in veel belangstelling van collega’s, bestuurders en provincie-ambtenaren. Het enthousiasme werd vooral gevoed door de stand van het gewas, die zeer hoopgevend is. Afgelopen najaar al werden de eerste bollen geplant. Die staan nu te bloeien. De kwekers maken gebruik van een perceel verse zandgrond aan de Kleiweg, dat speciaal voor dit doel was vrijgehouden door het bestuur van de Coöperatie Westpolder, dat de ontwikkeling van de uitbreidingslocatie Hollands Bloementuin structureert.

Westpolder-bestuurder en Hollands Bloementuin-initiator Dick van de Berg is door de kwekers aangesteld als voorzitter van de coöperatie. Van de Berg gaf aan, dat EcoWay vijf jaar heeft uitgetrokken om de haalbaarheid van het project te testen. De gewassoorten die zijn ingezet voor het experiment zijn twee soorten tulpen, twee hyacinten, krokussen en narcissen. Die zullen gedurende de vijf jaar rouleren in een vruchtwisselingsysteem. Volgens commercieel directeur Gert Kögeler van Eosta zal de mate waarin het project slaagt enerzijds worden bepaald door de wisselwerking tussen kwekers en handelshuis en anderzijds door de communicatie met de consument. “Op de een of andere manier moet het ons lukken, de kritische consument te wijzen op de aanwezigheid en de voordelen van ons product.” Eosta wil proberen los van het circuit van reform-winkels een markt op te bouwen in het reguliere supermarktkanaal.

Komende zomer zullen de door EcoWay aangeplante bolgewassen worden gerooid. De oogst zal enerzijds worden aangewend voor droogverkoop en anderzijds voor de productie van bloem- en potproducten.

Voor meer informatie:
Coöperatie EcoWay, Dick van den Berg: 0223-533407
Stichting BOB, Theo Meskers: 06-53329688
AKC Noord-Holland, Wouter van Egteren: 0228-567492 (Bron: AKC-NH)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl