Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 07 augustus 2000 Nederland voorzichtig aan 'e-broking'

AMSTERDAM - Net als e-mail en pornografie is beleggen een natuurlijke' bezigheid op internet. De VS hebben in internetbeleggen een straatlengte voorsprong op Europa en Nederland, maar de inhaalrace komt voorzichtig op gang. De helft van de zeven miljoen klanten van het Amerikaanse effectenhuis Charles Schwab maakt inmiddels gebruik van internet. De gespecialiseerde internetbroker E-Trade had afgelopen maart 2,6 mln klanten. Het zijn aantallen waarvan Nederlandse banken en effectenhuizen alleen maar kunnen dromen. Rabobank en ABN Amro claimen eind juni van dit jaar allebei ongeveer 75.000 internetbeleggers, zo'n 14% van het totale aantal beleggingsklanten. De Postbank heeft naar eigen zeggen 45.000 internet­beleggers, 23% van het totaal.

Dat de Postbank vooroploopt hoeft volgens een woordvoerder niet te verbazen. Voor de klanten van een directbank is de overstap naar internet minder groot. Ook de gespecialiseerde internetbrokers in Nederland, Labouchere­dochter Alex en het onafhankelijke IMG, kunnen niet in de schaduw staan van hun Amerikaanse collega's. Alex claimt 25.000 klanten, IMG 4500. In tegenstelling tot de VS, waar Schwab en E-Trade marktleiders zijn, is e-broking in Nederland tot nu toe vooral een zaak van de gevestigde machten.

Ook met de toestroom van buitenlandse partijen in Nederland valt het erg mee. Een Nederlandse belegger kan, als hij dat wil, Nederlandse aandelen kopen via de site van Schwab. Maar veel zijn het er niet. 'Dat is vooral een kwestie van naamsbekendheid. Je brengt een vermogen van twee ton niet over naar een club waar je niet op de stoep kan gaan staan', zegt Joost Hoogeveen, senior marketeer van ABN Amro.

Hoewel er nog altijd een grote achterstand is op de VS, groeit internetbeleggen wel snel. De Rabobank maakte eerder deze week bekend dat eind juni dit jaar 26% van alle beleggingsorders via internet binnenkomt, tegen 10% in 1999. zelfs partijen die het tot nu altijd uitsluitend van de advisering moesten hebben, zoals Van Lanschot, ontkomen niet aan de nieuwe trend. Van Lanschot-bestuurder Van der Spek: 'De vraag is niet overweldigend, maar we moeten het er als faciliteit bij hebben.' Vanaf het eerste kwartaal van 2001 kan de Van Lanschot­ klant via het internet in aandelen handelen.

De Amerikaanse markt is vooral ontwikkeld door 'discount brokers'. Kost een transactie bij een traditioneel effectenhuis al gauw $ 100 tot $400, bij Schwab kan het inmiddels voor $ 14,95. Bij de Nederlandse banken zijn de verschillen kleiner. Ben internetorder kost bij ABN Amro ongeveer 40% van wat een order via het kantoor kost. Prijs speelt ook een minder grote rol in Nederland. 'Het tarief is de afgelopen maanden geen echte issue meer', zegt Hoogeveen. De verdere ontwikkeling van het internetbeleggen ligt ook eerder in de 'content' dan in de prijs, zegt hij.

Het internetbeleggen is inmiddels al zover ontwikkeld dat banken kunnen denken aan segmentatie van het aanbod. De Rabobank biedt actieve beleggers onder de naam Traders Online een aparte dienst. Zij krijgen via deze speciale site vooral aan- en verkooptips. Hoogveen vindt het een logische stap. 'Je vraagt je af of alle content die wij bieden wel door iedere belegger gewenst is.' Vandaar dat ook ABN Amro nadenkt over 'een meer professionele site' en één die wat meer toegankelijk is. 'Geen belegger is hetzelfde.' Ook niet op internet.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl