Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 20 April 2004 Innovatiefonds STEP stapt in het overlevingspak

Galjoen Handelsonderneming in Den Helder heeft een uniek brandwerend overlevingspak op de markt gezet. Twee brandweerkorpsen in Nederland lopen al in het zogenaamde Galjoenpak. Het pak is ook geschikt voor de lucht- en scheepvaart maar daar is een speciale goedkeuring voor nodig. Eind april worden de pakken op een locatie in Noorwegen getest. Het verkrijgen van de internationaal geaccepteerde normeringen kost veel geld. STEP, het Innovatiefonds voor het Midden- en Kleinbedrijf in de Kop van Noord-Holland, steunt deze eindfase van de productontwikkeling met € 25.000 als risicodragende lening.

Het STEP Innovatiefonds is een samenwerkingsverband tussen de Rabobanken in de Kop van Noord-Holland, Kop & Munt en de provincie Noord-Holland. Innovatie moet volgens deze samenwerkende partners gestimuleerd worden want stilstand is achteruitgang. Productvernieuwing stimuleert de economie. Een geslaagde innovatie kan op den duur ook werkgelegenheid opleveren.

Technische kleding

Tot de eeuwwisseling was Arie Hiddingh duikleider bij de Marine. Zijn beroep stond in het teken van veiligheid en veiligheidsvoorzieningen. Voor het overleven op zee speelt kleding een belangrijke rol. Zijn ondernemersbloed ging stromen toen hij merkte dat andere beroepsgroepen zoekende waren naar technisch kwalitatief goede veiligheidspakken die ook praktisch in het dragen waren. De brandweer Enkhuizen kwam bij hem terecht met de vraag of een survival suit ook brandwerend gemaakt kon worden.

Survival suit

De voorschriften zijn dat bij het aan boord gaan van een reddingsboot survival suits gedragen dienen te worden. De brandweer Enkhuizen had hiermee te maken als er brand op een schip uitgebroken was. Dit betekende dat de brandweerlieden eerst een survival suit moesten aantrekken om zich daarna om te kleden in brandwerende kleding zodat ze konden gaan blussen. Dit was te omslachtig en men verloor kostbare tijd.

Arie Hiddingh heeft de vraag ter harte genomen en is op onderzoek gegaan. Het resultaat is een trilaminaat pak dat zowel brandwerend als waterdicht is en de drager beschermt tegen kou en hitte. Het Galjoenpak dat uit een binnen- en buitenpak bestaat, is van dunne stof gemaakt zodat het ook praktische kleding is om in te werken. Het pak heeft de normering Fire Fighting Suit gekregen en is als hoogwaardige technische bedrijfskleding op de markt gebracht. De brandweerkorpsen Enkhuizen en Nijmegen hebben de Galjoenpakken al aangeschaft.

Ter land, ter zee en in de lucht

De Galjoenpakken zijn nu ook voor de lucht- en scheepvaart geschikt gemaakt. Eerst is echter een speciale normering nodig om als veiligheidskleding voor deze transportsectoren te mogen dienen. Een heel testprogramma moet doorlopen worden. Een van de testen gebeurt eind april in Noorwegen, een van de weinige locaties voor dit soort testen. Na het behalen van de normering heeft het veiligheidspak voor de luchtvaart een Europese en voor de scheepvaart een wereldwijde goedkeuring. Het testen van producten kost veel geld. Met een risicodragende lening van het STEP Innovatiefonds kan Handelsonderneming Galjoen deze belangrijke laatste stap in zijn productontwikkeling nemen zodat hij het overlevingspak mag gaan verkopen.

Meer informatie

Meer informatie kunt u opvragen bij Arie Hiddingh, tel. 0223 66 99 51 of surfen naar www.galjoen.nl

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl