Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 18 Mei 2004 Afspraken met land- en tuinbouwsector om meer Nederlandse werknemers in te zetten

Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) gaat met de werkgeversorganisatie voor de land- en tuinbouw LTO-Nederland afspraken maken om meer Nederlandse werknemers, onder wie bijstandsgerechtigden, aan de slag te helpen in de sector. Als dit lukt, zal CWI werkgevers in de tuinbouw eenmalig, van 1 juni tot 1 september 2004, versneld een tewerkstellingsvergunning verlenen om werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen in dienst te nemen. Doel van deze maatregelen is het dreigende tekort aan werknemers in de land- en tuinbouw tegen te gaan.

Dit staat in een brief van staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor de nieuwe afspraken is een motie van de Tweede Kamer, waarin het kabinet wordt verzocht voor een periode van twee maanden versneld vergunningen in de land- en tuinbouw te verlenen. Voorwaarde voor de versnelde vergunningverlening is dat de werkzaamheden voor 1 september moeten zijn begonnen. De vergunningen zijn geldig zolang het seizoenswerk duurt, met een maximum van twee maanden.

Eerder heeft het kabinet besloten dat voor sectoren of beroepsgroepen met een aantoonbaar tekort aan Nederlandse werknemers een versnelde procedure geldt. CWI en de werkgever hoeven dan niet, zoals bij de gebruikelijke procedure, eerst te zoeken naar iemand uit Nederland of uit een land dat al voor 1 mei lid was van de Europese Unie. CWI beoordeelt onder andere op basis van het aanbod van werknemers en vacatures of een sector of beroepsgroep in aanmerking komt voor een versnelde vergunningverlening. De vereenvoudigde procedure kan binnen een, maximaal twee weken worden afgehandeld.

De land- en tuinbouw kwam niet voor een versnelde vergunningverlening in aanmerking. CWI verwacht dat er onder andere door de per 1 januari 2004 in werking getreden Wet werk en bijstand meer aanbod van werknemers uit Nederland komt. In de wet staat bijvoorbeeld dat bijstandsgerechtigden niet alleen bij hun opleiding en ervaring passend werk maar ook algemeen geaccepteerd werk moeten aannemen. Ook hebben gemeenten een groter financieel belang om bijstandsgerechtigden aan werk te helpen. Desalniettemin constateert ook CWI dat het extra aanbod van bijstandsgerechtigden waarschijnlijk niet zal kunnen voorkomen dat er dit seizoen tekorten aan arbeidskrachten zijn.

Met deze afspraken kan volgens Rutte het tekort aan seizoenskrachten met een minimum aan bureaucratie worden teruggedrongen. Bovendien wordt verdringing van Nederlandse werknemers zoveel mogelijk voorkomen. (bron: Min. SZW)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl