Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 25 Mei 2004 Goede kansen voor fruitteelt Noord-Holland

De fruitteelt in Noord-Holland heeft zeker perspectief. Dat blijkt uit een analyse die NFO-Kring Noord-Holland heeft laten uitvoeren. Vorige week vrijdag gaf voorzitter Siem Broertjes het eerste rapport aan gedeputeerde Hans Schipper.

"We moeten deze analyse zien als een plattegrond", vergeleek Broertjes het in zijn toespraak. "Zonder de bekende rode pijl met: 'U bevindt zich hier' kan niemand zich oriŽnteren. Dit rapport geeft aan waar we nu staan. Op basis daarvan gaan we een koers uitstippelen."

In het rapport zitten zowel verheugende als teleurstellende zaken, stelde hij vast. Positief is dat steeds meer Noord-Hollandse fruittelers appelbomen rooien en vervangen door peren en soms pruimen. Terwijl het perenareaal landelijk gezien van 1997 tot 2002 met vijf procent steeg, kwam er in Noord-Holland elf procent extra bij. Voor pruimen daalde het areaal in Nederland in die periode met een vijfde, in Noord-Holland daarentegen breidden telers het met drie procent uit.

Groeimarkt

Juist de groei in peren en pruimen is hoopvol. Want in deze markten zit nog ruimte, in tegenstelling tot de appelmarkt.

Daarnaast zijn er ook bedreigingen voor de sector. De telers maken zich vooral zorgen om het beleid voor gewasbeschermingsmiddelen, blijkt uit enquÍtes die voor het onderzoek zijn gehouden. Op dit terrein spant de NFO zich al in om zaken ten goede te keren, maar de praktijk blijkt nogal weerbarstig. Een ander punt van zorg is het gebrek aan opvolgers. Van de ondernemers boven de vijftig jaar heeft ruim de helft geen opvolger, tien procent weet dat nog niet. "We moeten die jonge gasten weer in het vak proberen te interesseren", stelde Schipper in zijn toespraak. Hij zegde toe te kijken of een subsidieregeling voor duurzame en biologische landbouw, die de provincie onlangs heeft ingevoerd, kan helpen om jonge ondernemers te steunen. "Familiebedrijven vormen een stabiele factor in onze economie, en daarom moet de nieuwe aanwas gestimuleerd worden", stelde hij.

Een andere toezegging deed Schipper op het gebied van verkaveling. Want daarin zit een andere belemmering voor de fruittelers. Schipper bood aan om via de Stivas de verkaveling onder de loep te nemen. Daarbij erkende de gedeputeerde dat de provincie tot nu toe weinig tot niets aan de fruitteelt doet. "Het is tijd dat jullie op de trommel slaan."

Wat die fruittelers uiteindelijk gaan doen, hangt onder meer af van de besluiten van het kringbestuur. Medio juni bespreekt deze het rapport en de aanbevelingen die eruit komen. Dit meldt Jos Buijs van Stichting Agro Service, een van de opstellers van het rapport.

Zo bestaat het idee om komende winter bijeenkomsten te organiseren om fruittelers te laten nadenken over de toekomst, legt Buijs uit. Ook is het de bedoeling dat er studiegroepen komen van gelijkgezinde ondernemers die zich over bepaalde thema's buigen. (Bron: WLTO)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl