Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 14 Juli 2004 60 miljoen euro extra voor bedrijfsopvolging

De komende jaren wordt een groot aantal bedrijfsoverdrachten verwacht. 'Voor de werkgelegenheid en de economie is van belang dat deze generatiewisseling de continuÔteit van bedrijven niet in gevaar brengt.

De fiscus helpt daarbij', aldus staatssecretaris Wijn. De ministerraad heeft ingestemd met de rapportage over de fiscale behandeling van bedrijfsoverdrachten.

Aanleiding voor de rapportage over de fiscale behandeling van bedrijfsoverdrachten is een motie van het Tweede-Kamerlid Van Vroonhoven-Kok. In de rapportage worden twee fiscale verruimingen aangekondigd die liquiditeitsproblemen bij bedrijfsoverdrachten moeten voorkomen. In de eerste plaats wordt de vrijstelling voor de belasting op schenkingen en erfenissen verhoogd.

Is nu nog onder voorwaarden 30 procent van het ondernemingsvermogen bij een overdracht van een onderneming vrij van deze belasting, in het voorstel van de staatssecretaris wordt dit 50 procent. Deze verruiming kost 30 miljoen euro. De tweede maatregel heeft betrekking op de belastingvrije voortzetting van de onderneming (eenmanszaak). Nu moet een werknemer of ondernemer die het bedrijf wil voortzetten, drie jaar samenwerken met de verkopende ondernemer om de belastingvrije 'doorschuif' niet in gevaar te brengen.

Gelet op de breed gedragen wens om die termijn te verkorten, wordt een periode van twee jaar voorgesteld. Deze maatregel kost eveneens 30 miljoen euro.

De faciliteiten zorgen ervoor dat de piek in de belastingheffing die zich bij bedrijfsoverdrachten kan voordoen, wordt gematigd. De maatregelen zullen in het Belastingplan 2005 worden opgenomen. Dat betekent dat beide faciliteiten op 1 januari 2005 van kracht worden. De 60 miljoen euro die nodig is voor deze versoepelingen

heeft het kabinet in het Hoofdlijnenakkoord gereserveerd voor herziening van de Successiewet. Daarvoor is in het regeerakkoord 80 miljoen euro uitgetrokken. Over de aanwending van de resterende 20 miljoen euro komt de staatssecretaris later deze zomer nog met een notitie. (bron: Min. FIN)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl