Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 16 Augustus 2004 Fiscale duidelijkheid voor ondernemers

Ondernemingen krijgen meer helderheid over de fiscale gevolgen van hun activiteiten in Nederland. Staatssecretaris Wijn van FinanciŽn heeft een besluit gepubliceerd, alsmede 6 besluiten geactualiseerd met verbeteringen van de regels voor het verkrijgen van zekerheid vooraf.† Ondernemers weten daardoor beter welke informatie zij moeten aanleveren om van de Belastingdienst zekerheid vooraf te krijgen over de fiscale gevolgen van hun ondernemingsactiviteiten. Zekerheid vooraf is belangrijk voor ondernemers. 'Je onderneemt pas als je weet waar je aan toe bent. Wie van de Belastingdienst zekerheid vooraf krijgt, heeft geen onaangename verrassingen achteraf', aldus staatssecretaris Wijn.

De besluiten geven meer helderheid hoe de fiscale regels binnen de praktijk van de advanced pricing agreements / advanced tax rulings (APA/ATR) moeten worden uitgelegd. Via een ATR geeft de fiscus een ondernemer vooraf zekerheid over de fiscale gevolgen van een gekozen structuur voor een onderneming. Met een APA heeft een ondernemer een afspraak met de Belastingdienst over verrekenprijzen. Die vaststelling is van groot belang voor internationaal opererende ondernemingen. Onderdelen van een concern worden geacht met elkaar handel te drijven alsof zij onafhankelijke partijen zijn. De verkoop van een product dat in Nederland is gemaakt en aan een buitenlands concernonderdeel wordt verkocht, heeft in beide landen fiscale gevolgen. De afspraak over de verrekenprijs geeft de onderneming zekerheid vooraf over de fiscale gevolgen in Nederland.

Het bepalen van de zakelijke prijs vergt vaak veel uitzoekwerk. Onder bepaalde voorwaarden kan de Belastingdienst kleine ondernemingen hierbij ondersteunen. Daarmee besparen deze bedrijven op hun administratieve lasten.

Verder is in de besluiten nu ook formeel vastgelegd dat de belastinginspecteur bij signalen over verdachte financiering van ondernemingen, zoals bij vermoedens van witwassen of terrorismefinanciering, zekerheid vooraf kan weigeren. (bron: Min. FIN)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl