Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 20 September 2004 Overheid pakt fraude in horeca hard aan

De overheid gaat fraude in de horeca in Noord-Nederland in de komende maanden hard aanpakken. Bij zo n 250 horecabedrijven wordt gecontroleerd of sprake is van onder meer uitkeringsfraude, illegale arbeid en ontduiking van belasting en sociale premies. Volgens het lik-op-stuk-beleid wordt bij overtredingen niet meer gewaarschuwd maar meteen proces-verbaal opgemaakt.

Een team van verschillende overheidsdiensten gaat in de drie noordelijke provincies op pad. Het gaat om de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie, UWV, diverse gemeenten en vreemdelingendiensten. De vreemdelingendiensten zullen aangetroffen illegalen het land uitzetten en eventueel boetes uitdelen voor het huisvesten van illegalen. Het team, het Horeca Interventieteam, geeft signalen over misstanden op het gebied van voedselveiligheid door aan de Voedsel- en Warenautoriteit.

Werknemers die zich niet kunnen identificeren, krijgen meteen een proces-verbaal. Zonder papieren is het niet mogelijk om te controleren of zij wel mogen werken. In het verleden hebben werknemers vaak een waarschuwing gekregen als zij zich niet konden identificeren. Geldige identiteitsbewijzen zijn bijvoorbeeld een paspoort, een Nederlands rijbewijs en een Nederlandse identiteitskaart.

Uit eerdere controles in de noordelijke provincies in het jaar 2000 bleek dat de horeca een sector is die veel wetten en regels overtreedt. Zo was er toen op grote schaal (bij 40 procent van de bezochte bedrijven) sprake van werk door vreemdelingen zonder werkvergunning. Ook werden vaak (37 procent) geen of te weinig sociale premies afgedragen.

Daarnaast kwam het voor (24 procent) dat ondernemers niet over de vereiste vergunningen beschikten. Het gaat dan bijvoorbeeld om een drank- of horecavergunning. Verder kwamen controleurs veel zwart werk tegen (18 procent), dus werk naast een uitkering waaruit de inkomsten werden verzwegen.

Het optreden van verschillende diensten in een team is efficienter en leidt er ook toe dat de financiele schade aan een kwaadwillend bedrijf maximaal is. Geld dat door fraude is verkregen, wordt teruggevorderd, aangevuld met boetes. De teams zullen bij bedrijven die in de fout gaan, meerdere keren op de stoep staan.

Het Horeca Interventieteam wil bonafide ondernemers een steuntje in de rug geven. Het is immers voor horecabedrijven die zich niet inlaten met frauduleuze praktijken, lastiger om het hoofd boven water te houden, dan voor malafide ondernemers. (bron: Min. SZW)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl