Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 28 September 2004 Inventarisatie WLTO; Waterschade 2,3 miljoen euro

De schade in de akkerbouw en vollegrondsgroente op Goeree-Overflakkee en in West-Friesland wordt geschat op 2,3 miljoen euro. Dit blijkt uit een inventarisatie van de WLTO. Mogelijk wordt dit bedrag nog hoger, omdat met name in de vollegrondsgroenteteelt nog steeds nieuwe schade zichtbaar wordt.

Het gaat om 531 ha, meldt Teun de Waard, secretaris van de vakgroep Akkerbouw en Open Teelten. Tot nu toe hebben negentien akkerbouwers van Goeree-Overflakkee en vier vollegrondsgroentetelers in West-Friesland zich gemeld. Deze bedrijven hebben een inventarisatieformulier (te downloaden via www.wlto.nl) ingevuld en teruggestuurd. De formulieren vormen de munitie om de politiek te bewegen een schaderegeling in te stellen. De WLTO hoopt dat het via een debat in de Tweede Kamer alsnog zover komt.

Volgens vakgroepbestuurder Siem Appel verschilt de schade onder de groentetelers aanzienlijk. 'Als iedereen vijf of tien procent schade had gehad, dan was dat geen ramp geweest. Integendeel, dat zou zelfs gunstig zijn voor de opbrengstprijs." Appel verwacht nog meer schademeldingen uit de vollegrondsgroenten. Het gaat niet alleen om kool; bij Heerhugowaard bijvoorbeeld liggen hele percelen ijsbergsla weg te rotten.

Veel telers vragen zich af wat zij moeten doen, aldus De Waard. De schade laten taxeren of niet? 'Mocht er een regeling komen dan hebben alleen ondernemers met een taxatierapport een objectief vastgelegd bewijs van de schade. Maar omdat er geen regeling is, zijn er ook geen richtlijnen voor de taxateur. Bovendien is taxatie een kostenpost, die alleen zinvol is als er een regeling komt." In elk geval raadt de WLTO aan veel foto's te maken om de schade vast te leggen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl