Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 06 Oktober 2004 Vijf miljoen euro subsidie voor veilige en gezonde werkplek

Vanaf 2005 kunnen bedrijven en instellingen in aanmerking komen voor subsidie als ze bijvoorbeeld machines, gereedschappen of meubilair aanschaffen die nieuwe oplossingen bieden om veiliger en gezonder te werken. In totaal is jaarlijks vijf miljoen euro beschikbaar voor de regeling. Deze regeling vervangt de huidige fiscale regeling, waarmee bedrijven en instellingen dit soort producten met belastingvoordeel konden aanschaffen, de zogeheten Farbo-regeling. Per saldo zal de nieuwe regeling evenveel kosten als de huidige.

Dit staat in een brief die staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mede namens staatssecretaris Wijn van FinanciŽn naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Met de brief is ook een evaluatie van de huidige fiscale regeling meegezonden.

Van Hoof wil het voordeel voor organisaties groter maken dan nu het geval is. Hij denkt aan subsidie van 10 procent op de aanschafprijs (dat is nu een belastingvoordeel van ongeveer 3,5 procent). Omdat het een subsidieregeling wordt in plaats van een fiscale regeling, kunnen straks ook bedrijven die (nog) geen winst maken, ervan profiteren. Tegelijkertijd wordt strenger geselecteerd welke machines of gereedschappen in aanmerking komen voor subsidie. Alleen die producten die innovatief zijn en grote risicoís op het werk voorkomen, komen nog in aanmerking. Dat zijn vaak duurdere producten dan de gangbare. Hoof wil de uitgewerkte regeling in november publiceren in de Staatscourant.

Uit de evaluatie blijkt dat een groot deel van de organisaties de machines of gereedschappen ook zonder de fiscale tegemoetkoming zou hebben aangeschaft. Bij de nieuwe regeling wordt het voordeel voor de individuele ondernemer groter. Tegelijkertijd komen minder, maar naar verwachting wel relatief duurdere apparaten in aanmerking voor subsidie. Hierdoor zal de nieuwe regeling naar verwachting meer invloed hebben op de aankoopbeslissing van twijfelende ondernemers. Ook wordt de voorlichting over de regeling verbeterd, waardoor ondernemers beter op de hoogte zijn van het bestaan van de regeling.

Uit de brief blijkt verder dat zoín 9000 bedrijven in 2001 en 2002 voor jaarlijks 124 miljoen euro Ďarbovriendelijkeí machines en gereedschappen hebben aangeschaft. In dezelfde periode investeerden 500 organisaties in de non-profitsector voor ongeveer 11 miljoen euro per jaar in de innovatieve middelen. (bron: Min. SZW)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl