Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 11 November 2004 Waarborgsom nodig om uitzendbureau te kunnen beginnen

Om voor een exploitatievergunning voor een uitzendbureau in aanmerking te komen is een waarborgsom van 75.000 euro noodzakelijk. De ondernemer moet de waarborgsom op een geblokkeerde rekening storten, zodat het geld beschikbaar is voor de Belastingdienst en Arbeidsinspectie voor het dekken van mogelijke belasting- en premieschulden en bestuurlijke boetes. Zolang de vergunning van kracht is, blijft de waarborgsom op de geblokkeerde rekening van de ondernemer staan. Zonder exploitatievergunning is het in de toekomst niet mogelijk een uitzendonderneming te starten of te runnen.

Dit schrijven de staatssecretarissen Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Wijn van Financien in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen zijn nodig om de grootschalige fraude te bestrijden die de uitzendbranche verstoort. Illegaal werkend personeel wordt onderbetaald en werkt onder slechte omstandigheden. Ook betalen malafide uitzendbureaus geen sociale premies en loon- en omzetbelasting. Tegelijkertijd hebben uitzendbureaus en werkgevers die zich wel aan de regels houden, last van oneerlijke concurrentie.

Met de invoering van de waarborgsom is de drempel voor malafide ondernemers hoger om een onderneming te starten, aangezien zij een aanzienlijke som geld op tafel moeten leggen. Ook vormt de waarborgsom een betere garantie dat exploitanten van uitzendbureaus sociale premies en belastingen betalen. Als blijkt dat uitzendbureaus hun verplichtingen niet nakomen wordt de vergunning ingetrokken.

Eerder was al aangekondigd dat uitzendbureaus over een vergunning moeten gaan beschikken. De Kamer van Koophandel gaat de vergunningen verlenen. De voorwaarden om voor zo n vergunning in aanmerking te komen, hebben de bewindslieden nu verder uitgewerkt. Noodzakelijk zijn onder andere een verklaring van onbesproken gedrag van de ondernemer en een goede financiele basis van het bedrijf. Ook alle bestaande uitzendbureaus moeten een dergelijke vergunning aanvragen. Een wetsvoorstel met deze strekking wordt begin volgend jaar ingediend.

Van Hoof en Wijn nemen verder maatregelen om malafide uitzendbureaus aan te pakken. Zogenoemde interventieteams controleren in de horeca en land- en tuinbouw scherp op illegale arbeid en belastingontduiking. In deze teams werken onder meer Arbeidsinspectie, Belastingdienst, gemeenten en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen samen. Bij het uitzenden zonder vergunning krijgt het uitzendbureau een boete van minimaal 8.000 euro. (bron: Min. SZW)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl