Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 06 December 2004 Campagne om imago arboregels te verbeteren

‘Het werken met arboregels wordt gemakkelijker’. Dat is het motto van een campagne om het midden- en kleinbedrijf te laten zien op welke manieren het werken met arboregels is vereenvoudigd. Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het startschot gegeven voor deze campagne. De campagne wordt gevoerd met advertenties in dagbladen en op internetsites die veel worden bezocht door werkgevers van kleine bedrijven.

Van Hoof neemt de kritiek van werkgevers op de arboregels zeer serieus. Vooral werkgevers van kleine bedrijven vinden informatie hierover onoverzichtelijk en ontoegankelijk. Ook vinden ze dat er te veel regelgeving is.

Het is werkgevers van kleine bedrijven daarom op een aantal punten makkelijker gemaakt om arboregels toe te passen. Zo is op internet eenvoudig informatie terug te vinden over veel voorkomende risico’s per branche. Ook kunnen werkgevers van veel branches nu digitaal de zogenoemde risico-inventarisatie en -evaluatie invullen. In dat document beschrijft een onderneming de arbeidsrisico’s van de eigen organisatie. Verder mag het bedrijfsbezoek van de arbodienst achterwege blijven bij kleine bedrijven die gebruik maken van een inventarisatie die is vastgesteld door sociale partners in de branche. Dat scheelt uiteraard in de kosten. Met de campagne worden werkgevers geattendeerd op de verbeterde informatievoorziening op www.arbo.nl.

In het kader van de campagne is ook een meldpunt geopend. Hier kunnen werkgevers telefonisch en via internet doorgeven waar ze tegenaan lopen bij het werken met arboregels. Het meldpunt arboregels is te vinden op internet (www.arbo.nl en www.szw.nl) en telefonisch bereikbaar op nummer: 0900 - 7993375 (3 eurocent per minuut).

Van Hoof wil daarnaast de regelgeving zelf verminderen, vooral waar het gaat om lage risico’s. Verder krijgen werkgevers en werknemers meer verantwoordelijkheid voor arbeidsomstandigheden in hun bedrijf of bedrijfstak. Als zij erin slagen zelf goede afspraken te maken over arbeidsomstandigheden, zal de overheid terughoudend zijn met controles op naleving van de wettelijke voorschriften. Voor de hoogste risico's blijven strikte regels gelden en wordt bij overtredingen strenger opgetreden dan op dit moment. Het voorstel van Van Hoof ligt nu voor advies bij de Sociaal-Economische Raad. (bron: Min. SZW)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl