Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 03 Februari 2005 Jaarplan Arbeidsinspectie 2005: meer controles op illegaal werk

De Arbeidsinspectie gaat in 2005 meer controleren op illegale arbeid. Het aantal controles gaat met een derde deel omhoog naar achtduizend. Ze vinden vooral plaats in de tuinbouw, de bouw, de horeca en in de vlees- en visbranche. In deze sectoren schakelen werkgevers relatief vaak illegale werknemers in. Ook worden uitzendbureaus geinspecteerd die in deze branches actief zijn.

Sinds 1 januari kan de Arbeidsinspectie zelf boetes opleggen: kwaadwillende bedrijven krijgen dan lik op stuk. Ook zijn de boetes fors omhoog gegaan: van nog geen 1000 naar 8000 euro per illegale werknemer. Werkgevers die betrapt worden, kunnen daarna opnieuw controles verwachten. Particulieren die zich schuldig maken aan illegale arbeid betalen een boete van 4000 euro per illegale werknemer. Overigens controleert de Arbeidsinspectie dit jaar bij meer particulieren die bouwwerk laten uitvoeren.

Dit staat in het Jaarplan 2005 van de Arbeidsinspectie, dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Naast illegale arbeid richt de Arbeidsinspectie zich op gevaarlijke stoffen, zware lichamelijke belasting, gevaarlijke machines, geestelijke belasting en valgevaar. Prioriteit wordt gegeven aan sectoren waar de risico s het hoogst zijn en de naleving laag. Zo komen er dit jaar controles op de werkomstandigheden in de voedingsindustrie, de bouw en de scheepvaart. Minder aandacht is er nodig voor de papierindustrie en uitgeverijen, waar werkgevers en werknemers afspraken hebben gemaakt over het verlagen van het ziekteverzuim.

Het ongeval bij de Amercentrale in 2003, met vijf dodelijke slachtoffers, benadrukte de risico s voor werknemers die betrokken zijn bij onderhoudsstops. Daarom zal de Arbeidsinspectie in de komende tijd bij grote industriele bedrijven controleren of het onderhoud veilig wordt uitgevoerd. Verder is het repareren van tankschepen een riskante activiteit. Dat komt door de aanwezigheid van explosieve lading in combinatie met werkzaamheden als lassen en branden. In 2005 wordt gecontroleerd of bedrijven aan de veiligheidsvoorschriften voldoen.

Ook de chemie is dit jaar onderwerp van inspectie. In de afgelopen jaren bleek het te schorten aan de aandacht voor gevaarlijke stoffen en chemische veiligheid. Er wordt meestal gewacht tot de Arbeidsinspectie verbeteringen afdwingt. Verder worden tweehonderd zwembaden geinspecteerd. Aanleiding zijn het hoge ziekteverzuim en de hoge arbeidsongeschiktheidcijfers. Onderwerpen van inspectie zijn onder meer agressie en geweld en de omgang met chemicalien.

De Arbeidsinspectie controleert in 2005 ook of sociale diensten hun werknemers voldoende beschermen tegen agressie en geweld van klanten. Geestelijke problemen door agressie en werkdruk vormen de belangrijkste oorzaken van ziekte en arbeidsongeschiktheid bij sociale diensten. De Arbeidsinspectie bezoekt ongeveer de helft van de 550 instellingen.

De sociale diensten leveren een agressiegevoelig product. Mensen raken vaak gefrustreerd als zij geen uitkering krijgen of als die lager uitvalt dan verwacht. Uit eerder onderzoek bij vijftien middelgrote diensten bleek dat 60 procent van de medewerkers zich regelmatig onveilig voelt, 20 procent ervaring heeft met bedreigingen en 10 procent te maken had met lichamelijk geweld.

In totaal voert de Arbeidsinspectie dit jaar circa 34.000 inspecties uit. Bij een aantal daarvan wordt samengewerkt met andere inspectiediensten. Het totaalcijfer is inclusief de onderzoeken van ongevallen en klachten. (bron: Min. SZW)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl