Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 20 April 2005 Borgstelling staat bij bouw nieuwe schepen

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken ingestemd met een borgstellingregeling voor de scheepsbouw. De borgstelling moet het mogelijk maken voor scheepswerven in Nederland om bij de bank een passende financiering te krijgen voor de bouw van nieuwe schepen. De financiering is nu moeilijk rond te krijgen. Dit heeft te maken met een aantal factoren. Zo is de waarde van de jaarlijkse productie van een scheepswerf vele malen groter dan de bedrijfswaarde, wordt een onvoltooid schip door banken niet gezien als een kapitaalgoed en is een scheepswerf aansprakelijk voor het hele bouwproject. Ook zijn kredietinstellingen hun belangen in de scheepsbouw aan het afbouwen. Dit is overigens niet een specifiek Nederlands probleem, ook andere Europese landen hebben hiermee te kampen.

Met de nieuwe regeling kan de Staat een borgstelling verstrekken voor een behoorlijk deel van de prijs van nieuw te bouwen schepen. Daarnaast moeten de opdrachtgever en de bank ook ieder een deel van het risico dragen. Het betreft een regeling die breed van toepassing is voor nieuw te bouwen schepen met een contractwaarde tussen 3 en 100 miljoen euro. Militaire schepen, reparatie en conversie vallen buiten het besluit. Jaarlijks kan maximaal een miljard euro aan borgstellingen worden afgegeven.

Het conceptbesluit zal voor advies aan de Raad van State worden gezonden. Tevens wordt de regeling ter goedkeuring voorgelegd aan de Europese Commissie. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad. (bron: Min. EZ)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl