Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 27 Juli 2005 Nederlandse bollentelers hebben meer uitbreidingsplannen

14,1% van de Nederlandse bloembollentelers is van plan om te gaan uitbreiden. In 2004 was dat nog 12,9%. Deze gegevens komen uit een telemarketingactie die AgriDirect, specialist in Agrimarketing, in juni heeft afgerond. De actie is gehouden onder ruim 1.000 bloembollentelers in Nederland.

Vooral de grotere bedrijven willen het bedrijf uitbreiden, maar liefst 18,8% van de bedrijven met meer dan 15 hectare hebben uitbreidingsplannen. De kleinere bedrijven hebben juist minder uitbreidingsplannen dan gemiddeld: van de bedrijven met minder dan 3 hectare wil slechts 8,2% uitbreiden.

Ook in de provincies zijn verschillen te constateren. In Noord-Holland, waar de meeste bollentelers zijn gevestigd, wil slechts 12,4% het bedrijf uitbreiden. In Zuid-Holland is dat 14,1%. In het zuiden is er veel uitbreiding te verwachten, 27,5% van de Limburgse bollentelers heeft uitbreidingsplannen.

2,2% van de ondervraagde bollentelers wil het bedrijf beŽindigen en verkopen. 1,4% wil het bedrijf zelf beŽindigen en door een opvolger laten overnemen. 1,1% wil alleen beŽindigen en 3,0% wil langzaam afbouwen. In 2004 wilde nog 2,4% beŽindigen en verkopen, 4,0% zelf beŽindigen en door opvolger laten overnemen, 2,7% wilde alleen beŽindigen.

Bij bloembollenbedrijven met een eigenaar van 50 jaar of ouder werd tevens gevraagd of er bedrijfsopvolging op het bedrijf aanwezig is. Bij 17,7% van deze bollentelers is er een bedrijfsopvolger aanwezig, 39% heeft nog geen bedrijfsopvolger, bij 21,6% is dat nog niet bekend en bij 21,6% is de opvolger reeds in de maatschap opgenomen. Vooral bij de grotere bedrijven is bedrijfsopvolging op het bedrijf aanwezig: bij bedrijven met meer dan 15 hectare heeft maar liefst 30,9% een bedrijfsopvolger op het bedrijf aanwezig. Bij bedrijven tussen 10-15 hectare is dat 22,5% en bij 5-10 hectare is dat 10,8%. Ook de bloembollenbedrijven waar de opvolger reeds in de maatschap is opgenomen, zijn voornamelijk de grotere bedrijven. Bij 28,9% van de bedrijven met meer dan 15 hectare is de opvolger reeds in maatschap opgenomen. Bij bedrijven tussen 10-15 hectare is dat 22,5% en bij 5-10 hectare is dat 20%. (Bron: BloembollenVisie)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl