Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 05 Oktober 2005 Eerste duurzame vis uit het Waddengebied op de markt

Verantwoord vis eten is nu ook voor de Nederlandse consument mogelijk. Odin, een bekende groothandel van natuurvoeding zal als eerste duurzaam gecertificeerde vis uit het Waddengebied onder de noemer "Waddengoud" introduceren op de Nederlandse markt.

De eerste vissoort die nu in het natuurvoedingskanaal verkrijgbaar is heeft de naam "Harder". De harder is een erg exclusieve vis die vanuit Nederland voor het grootste gedeelte aan Franse toprestaurants wordt geleverd. De harder uit de Waddenzee in gerookte vorm, met zijn eigen en bijzondere smaak, gaat nu zijn debuut op de Nederlandse (natuurvoedings)markt maken. Harder is een seizoensgebonden vis en zal daarom niet onbeperkt beschikbaar zijn.

Dat nu de eerste gecertificeerde vis uit de Waddenregio op de Nederlandse (natuurvoedings)markt wordt gebracht is een direct resultaat van het project 'Naar gecertificeerde duurzame visserij op het Wad', dat in 2004 is opgestart door de Waddengroep. Certificering vindt plaats onder de vlag van het streekmerk Waddengoud. Het eerste visserijbedrijf dat de gecertificeerd duurzame harder levert is de TS 31 van familie Geertsema. Zij brengen hun vis in Den Oever aan wal, waar het direct door Eurofisch, een kwaliteit visverwerker voor de top van de horeca, gereed gemaakt wordt voor het natuurvoedingskanaal.

De Waddengroep heeft een certificeringsysteem opgezet waarbij vissers en verwerker Eurofisch zijn gecertificeerd door Waddengoud. De Waddenzee is een belangrijk natuurgebied en een duurzame Waddenvisserij vereist dat zorgvuldig met natuur en milieu wordt omgegaan. De vissers en verwerker zullen daarom aan strenge criteria moeten voldoen en volgens opgestelde richtlijnen moeten werken. Deze richtlijnen zijn goedgekeurd door de Waddenvereniging en Vogelbescherming Nederland. Onafhankelijke controle vindt plaats om te zorgen dat vissers en verwerker zich aan deze criteria en richtlijnen houden. Het resultaat is vis met gegarandeerde duurzaamheid, herkomst en kwaliteit.

Het Waddengoud visassortiment wordt in de toekomst aangevuld met milieuvriendelijk gevangen vissoorten, zoals: handgebeugelde kokkels, mosselen, zeebaars en garnalen. Alle vis wordt kleinschalig en op een gecertificeerde duurzame wijze in de Waddenzee gevangen.

Er is een overeenkomst tussen Odin, Visgroothandel Eurofisch (Den Oever) en de Waddengroep gesloten. Odin heeft hiermee de exclusiviteit om als enige het duurzame Waddengoud-visassortiment te introduceren in de natuurvoeding. In de toekomst is uitbreiding van de afzet in andere sectoren mogelijk.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl