Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 26 April 2006 Vergelijkend onderzoek naar tilhulpmiddelen in de bloembollensector

Welke machine of hulpmiddelen zijn voor welk bedrijf geschikt?

Bedrijven in de bloembollenteelt, -broeierij en -handel hebben behoefte aan tilhulpmiddelen om het zware tilwerk dat komt kijken bij het verplaatsen van bakken en kratten te verlichten. Op grotere bedrijven is veel werk gemechaniseerd en hoeft weinig te worden getild, op kleinere bedrijven komt nog veel tilwerk voor waarbij gezondheidsnormen worden overschreden.

Om ondernemers een inzicht te geven in de al bestaande mogelijkheden om tilwerk te verlichten, is Wageningen UR in samenwerking met Stigas, op initiatief van het arboconvenant Agro & arbo werkt beter een vergelijkend onderzoek naar hulpmiddelen gestart. Het onderzoek richt zich op bestaande hulpmiddelen omdat uniformering nog niet haalbaar is. Omdat uniformering bovendien het tilprobleem niet automatisch zal oplossen, is er des te meer vraag naar hulpmiddelen die op korte termijn ingezet kunnen worden.

Voor de ondernemer is het niet eenvoudig om uit het grote aanbod van tilhulpmiddelen en machines dat de markt te bieden heeft, een goede keuze te maken. Bovendien is het bestaan van veel hulpmiddelen bij bedrijven in de bollensector niet bekend. Door het grote aanbod van bestaande hulpmiddelen lijkt ontwikkeling van nieuwe tilhulpen op dit moment ook niet nodig. Wel is er behoefte aan duidelijkheid over welke machines of hulpmiddelen het meest geschikt zijn voor welk type bedrijven, wat de gevolgen zijn voor de fysieke belasting en wat de jaarlijkse kosten en arbeidsbesparingen zijn. Dit onderzoek heeft als doel hier een helder antwoord op te geven.

Bij dit onderzoek wordt een zestiental ondernemers betrokken die werken met hulpmiddelen. Op basis van waarnemingen en interviews wordt de hulpmiddelen getoetst aan de criteria en beoordeeld op effectiviteit en financiŽle haalbaarheid. De planning is dat de eindresultaten in december bekend worden. Sommige ondernemers hebben zelf arbeidsverlichtende tilhulpmiddelen ontwikkeld, maar geven hier geen ruchtbaarheid aan. Indien u ongebruikelijk hulpmiddelen kent, stuurt u dan een e-mail naar projectleider Peter Roelofs, ASG van Wageningen UR. E-mail:

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl