Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 15 November 2006 Paprikateler Barendse uit Poeldijk naar Agriport A7

MIDDENMEER - Leon en Mathe Barendse uit Poeldijk zetten in op schaalvergroting van hun bedrijf. De telers van oranje paprika’s hebben deze week ruim 45 hectare grond gekocht in het plangebied Agriport A7, de projectlocatie voor grootschalige glastuinbouw in de Wieringermeer. Zij zoeken hiermee aansluiting bij de schaalvergroting die de laatste jaren in de sector is ingezet.

“Door schaalvergroting kunnen de kosten per eenheid product worden beperkt en kan met name veel efficienter met energie worden omgegaan. In een tijd van steeds maar stijgende aardgasprijzen is dit een belangrijke voorwaarde om bedrijfseconomisch te kunnen blijven bestaan”, aldus Leon Barendse.

Barendse is van plan om in het voorjaar van 2007 te starten met de bouw van de eerste 20 hectare kassen. Als de bouw volgens planning verloopt, zijn de kassen in oktober gereed zodat in november 2007 de eerste paprikaplanten kunnen worden geplaatst. De tweede fase van de bouw staat gepland voor 2009. Bij de teelt van deze paprika’s wordt vooralsnog geen gebruik gemaakt van assimilatiebelichting. De beleidsregel voor lichtafscherming van de gemeente Wieringermeer is daarom voor deze teler geen enkel bezwaar.

Barendse levert zijn oranje paprika’s aan afzetorganisatie The Greenery. Met zijn geplande 40 hectare kassen wordt Barendse in een klap de grootste paprikateler van deze afzetorganisatie. Hiermee heeft The Greenery weer een belangrijke positie in de glastuinbouw van de Kop van Noord-Holland.

In Poeldijk teelt de fa. Barendse op dit moment 9 hectare paprika’s van het ras Boogie RZ. Daarnaast verzorgt haar bedrijf Dutch Colours het sorteren en het verpakken voor een aantal paprikatelers. Het bedrijf in het Westland blijft bestaan, maar Leon Barendse, zijn vrouw Petra en hun 4 kinderen zullen in de loop van 2007 verhuizen naar de Kop van Noord-Holland. Leon Barendse: “Met deze stap zetten we in op de toekomst voor ons bedrijf, maar ook voor ons gezin. Voordat we de beslissing hebben genomen zijn we meerdere keren in de Wieringermeer gaan kijken naar de woonomgeving, de scholen en om peilen of we ons in Noord-Holland thuis zouden kunnen voelen. We hebben gemerkt dat de mensen in de omgeving positief zijn ten opzichte van de glastuinbouw en de agrarische sector in zijn algemeenheid. Je kunt er mooi wonen in het wooncluster van Agriport A7 en er zijn voldoende scholen in de omgeving. Ook mijn gezin ziet het helemaal zitten”.

Het plangebied Agriport A7 omvat in totaal 450 hectare glastuinbouwkavels. Op 22 juni 2006 heeft de gemeenteraad van Wieringermeer het bestemmingsplan Grootschalige Glastuinbouw vastgesteld. De komst van Barendse zorgt ervoor dat nu bijna 310 hectare is verkocht. Eerder kwamen reeds Van den Ende van Kleef (116 hectare tomaten), Kwekerij de Wieringermeer (81 hectare paprika) en Agrocare (67 hectare tomaten) naar de Wieringermeer. (Bron: Agriport A7)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl