Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 10 Mei 2007 ABN AMRO over de economische potentie in Noord West Nederland

De economische prestaties van de regio zijn aanzienlijk, maar op Europese ranglijsten van innovatieve regio's hebben Noord- en Zuid-Holland een magere positie. Een actieve houding ten opzichte van de concurrentie, inventiviteit en sterke integrale aanpak vanuit de regio kunnen de positie van Noordwest Nederland versterken. Deze uitspraken doet ABN AMRO in het rapport 'Groei mee beneden N.A.P.' met ondertitel: 'meer mogelijk maken in Noordwest Holland'. Het economisch bureau van de bank heeft onderzoek gedaan naar de economische potentie in de driehoek Texel-Leiden-Almere met middelpunt Amsterdam. Naast de internationale aantrekking van Amsterdam en Schiphol vallen activiteiten in voeding- en agrisector op. "Veel mondiaal toonaangevende bedrijven in deze sector zijn in onze regio gevestigd, hetgeen tal van perspectieven biedt", schrijft ABN AMRO.

De bank pleit voor een integrale visie op de regio. Integrale benadering bij tegengaan van mobiliteitsproblemen, ruimhartig migratiebeleid, ondersteuning van kenniseconomie, minder bestuurlijke drukte, minder verrommeling van het landschap, een gedifferentieerd volkshuisvestings- en arbeidsmarktbeleid, met oog voor sociale cohesie.

Versterking van de economie in Noordwest Holland kan vooral lukken als de volgende aanbevelingen worden uitgevoerd.

Sterke punten

Een sterke economische cluster in Noordwest Holland is de commerciële dienstverlening. Andere sterke sectoren zijn: kennisinstellingen, zorgsector, economische activiteiten rond Schiphol, havens, veilingen en industrie. Voor de bollenstreek, Aalsmeer en de Kop van Noord-Holland is het gewicht van landbouw, visserij en bosbouw relatief groot. In de studie van ABN AMRO worden de situatie, ontwikkelingen en uitdagingen besproken van de clusters logistiek en industrie, zaken en diensten, creatieve activiteiten, voeding en agri, kennis en innovatie.

Verkeersinfarcten en gebrek aan sociale cohesie kunnen echter een rem zetten op de economische groei. Regionale bestuurders proberen de inzichten nu al in beleid te vertalen en zijn het vaak wel eens met elkaar. Het belang van grote projecten staat dan ook niet ter discussie. Dit sluit aan op de aanbevelingen die in het rapport worden gedaan. Op 15 maart 2007 is hierover een seminar gehouden op het hoofdkantoor van de bank in Amsterdam. Naast de heer Rijkman Groenink van ABN AMRO waren ook Reinout Oerlemans (Eyeworks BV) en Hennie van der Most (Van der Most Horeca Holding BV) sprekers tijdens deze middag. Meer informatie over het economisch rapport 'Groei mee beneden N.A.P.' biedt ABN AMRO, telefoon 020-6287527. (Bron: NW8)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl