Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 13 Februari 2008 Vrijstelling overdrachtbelasting en vrijwillige kavelruil

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de meeste agrariers bekend zijn met het feit dat er vanaf 1 januari 2007 een belangrijke wetswijziging is doorgevoerd op het gebied van overdrachtsbelasting en de aankoop van agrarische gronden. Voor 1 januari 2007 moest men zich bij aankoop op het gebied van de overdrachtsbelasting nog behelpen met de oude vrijstellingen, waarbij men veelal moest voldoen aan een scala van voorwaarden. Alles lijkt nu een stuk simpeler te zijn geworden, want vanaf 1 januari 2007 bestaat er een generieke vrijstelling voor de overdrachtsbelasting bij aankoop van agrarische gronden.

De eisen om aan die vrijstelling te kunnen voldoen zijn niet al te zwaar, want men voldoet al aan de criteria als de grond na de aankoop nog tien jaar of langer agrarisch wordt geexploiteerd. Hoewel het er op lijkt dat men te maken heeft met een ”simpele” vrijstelling, zijn er toch de nodige kanttekeningen te maken.

Er kunnen zich namelijk wel degelijk problemen voordoen bij de nieuwe vrijstelling. Problemen die voornamelijk spelen als de gekochte grond binnen tien jaar weer wordt doorverkocht. Wanneer de nieuwe koper binnen de gestelde tien jaar grond onttrekt aan het agrarisch verkeer, heeft niet alleen de nieuwe koper een probleem met de belastingdienst, maar ook de verkopende partij. Het is daarom van groot belang om bij een aankoop van grond na 1 januari 2007 en daaropvolgende verkopen binnen tien jaar in de voorlopige koopovereenkomst een regeling te treffen versterkt met een boete / kettingbeding.

Agrarische gronden verkregen via vrijwillige kavelruil zijn hiervan vrijgesteld maar toch geldt ook hier dat het de voorkeur verdient een regeling te treffen. Uw notaris kan hierover meer vertellen. (Bron: Stivas Noord-Holland)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl