Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 27 Juni 2008 Europese visserijministers pakken illegale visserij aan

Europese visserijministers hebben in Luxemburg tijdens de maandelijkse Landbouw- en Visserijraad, afspraken gemaakt om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij tegen te gaan.

Alle vis die in de Europese Unie (EU) wordt geïmporteerd moet voortaan voorzien zijn van een certificaat dat aangeeft wat de herkomst van de vis is. Er komt betere controle in de havens op vis die aangeland wordt door vissersschepen uit derde landen, met andere woorden landen buiten de Europese Unie. De landen waar deze schepen staan ingeschreven, de zogenoemde vlaggenstaten, krijgen hierbij meer verantwoordelijk. De vlaggenstaat moet het land waar de vis is aangeland laten weten dat de vis legaal gevangen is.

Er wordt een sanctieregime ingesteld tegen vissers die illegaal vis vangen en hun vlaggenstaten. Zo komen er zwarte lijsten met vissersvaartuigen die regels hebben overtreden. Verder geeft Brussel richtlijnen voor de toe te passen sancties. Europese lidstaten hebben echter wel de ruimte om de juiste mix van sancties te kiezen.

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is verheugd over de maatregelen. "Voor een duurzaam beheer van de visserij wereldwijd is een harde en doeltreffende aanpak nodig. De bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij is essentieel voor een effectief visstandbeheer, bevordert de duurzaamheid en is een steun voor de vissers die legaal werken", aldus Verburg.

De minister is blij dat de administratieve en uitvoeringslasten van het maatregelenpakket niet buiten-proportioneel stijgen en dat de maatregelen aansluiten op bestaande wijze van handhaving inclusief controle op basis van risicoanalyses. Bij de bestrijding van illegale visserij worden ook het bedrijfsleven en de keten betrokken. Mede op aandringen van Nederland wordt in de verordening geregeld dat Europese schepen niet dubbel gestraft worden wanneer zij regels overtreden. EU-vaartuigen vallen onder de bestaande Europese controleverordening en kunnen niet ook nog eens op de zwarte lijst van IUU (Illegal, Unreported and Unregulated fishing)-vaartuigen terecht komen.

De Europese verordening ter bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij wordt op 1 januari 2010 van kracht. (Bron: Min. LNV)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl