Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 06 Augustus 2008 Kavelruil Koegraspolder getekend

Het bestuur van Stivas de Noordkop maakt melding van het tot stand komen van een kavelruil onder de naam: “Koegraspolder”. Deze kavelruil vindt plaats tussen vijf bollenkwekers in het Noordelijk Zandgebied tussen Julianadorp en Den Helder. Hoewel de ruil slechts 5 hectare betreft, is het effect merkbaar op 60 hectare omliggende bollengronden.

In de kavelruil worden perceelsdelen onderling geruild waarbij gerende percelen om worden gezet in rechthoekige percelen. Hierdoor kunnen alle deelnemende partijen efficienter werken en neemt de netto teeltruimte toe. Naast het uitlijnen van de perceelsgrenzen wordt er een huiskavel vergroot en een veldkavel verkleind. Om de gerende kavelgrenzen op te lossen wordt ondermeer een sloot gegraven door het centrum van de Koegraspolder. De sloot zorgt ervoor dat alle huiskavels aan een watervoerende sloot liggen. Deze ingreep komt de beregeningsmogelijkheden in droge perioden ten goede. De kavelruil leidt door bovenstaande activiteiten tot een verbetering van de agrarische structuur en van de waterhuishouding in dit gebied.

Op 17 juni hebben de partijen onder het toeziend oog van notaris mw. W.C.M. Baalman uit Wieringerwaard de kavelruilovereenkomst ondertekend. Planning is eind van de zomer te starten met de grondwerkzaamheden. Stivas Noord-Holland doet namens de betrokken partijen een subsidieaanvraag gedaan bij de Provincie Noord-Holland in het kader van het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Bij toekenning van deze subsidie hebben de betrokken partijen in de kavelruil geen notaris- en kadasterkosten. Deze regeling is in de plaats gekomen van de landelijke kavelruilregeling van het Ministerie van LNV.

Tevens wordt bekeken of er mogelijkheden zijn om vanuit de regionale ILG gebiedscommissie een bijdrage te ontvangen in de benodigde aanpassingswerken. Door het vergraven van sloten zijn er aanzienlijke kosten om de kavels na ruiling weer geschikt te maken voor de teelt van bollen. (Bron: Stivas Noord-Holland)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl