Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 12 November 2008 Proef gestart met veiligheidssubsidies voor kleine bedrijven

Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) start begin 2009 een proef met veiligheidsadviezen voor kleine bedrijven. Met gratis veiligheidsadviezen en subsidies voor maatregelen die de veiligheid vergroten, moeten kleine bedrijven zich beter kunnen beschermen tegen criminaliteit.

De proef moet aantonen op welke manier het beste veiligheidsscans kunnen worden afgenomen. Daarnaast moet blijken hoe subsidie kan worden verstrekt zonder de administratieve lasten voor de ondernemers te verhogen. De proefperiode loopt tot en met de zomer van 2009. Daarna kunnen alle kleine bedrijven veiligheidsscans en subsidie aanvragen.

Tijdens de proef kunnen ondernemers met maximaal tien werknemers een veiligheidsadvies van een deskundige aanvragen. Op de maatregelen uit het advies ontvangen ondernemers tot vijftig procent subsidie, met een maximum van tienduizend euro per ondernemer. Het advies zelf is gratis. De ondernemer betaalt eerst de helft zelf, maar krijgt dit geld terug als hij (een deel van) de geadviseerde maatregelen overneemt.

In Nederland was in 2007 bijna de helft van de detaillisten slachtoffer van diefstal, vernieling, inbraak en geweld. Na een aanvankelijke forse daling is ook het aantal overvallen weer gestegen. "Elke overval, elke criminele daad tegen ondernemers is er één teveel," aldus Heemskerk. "Ondernemers moeten zich veilig voelen in hun eigen winkel. Want uiteindelijk is goed en veilig ondernemerschap van groot belang voor de economie van wijken en de Nederlandse economie als geheel."

Heemskerk lanceert eind dit jaar ook een onderzoek naar winkelstraatmanagement (WSM). De resultaten hiervan moeten leiden tot een handboek voor winkelstraatmanagement voor gemeenten en ondernemers.

Uit onderzoek van Deloitte uit oktober 2007, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, bleek dat kleine bedrijven door gebrek aan kennis, prioriteit en tijd weinig preventieve veiligheidsmaatregelen nemen. Ook bleek dat samenwerking tussen ondernemers en met gemeente en politie (kleine) bedrijven helpt om meer en effectievere preventiemaatregelen te nemen. Heemskerk heeft daarom een pakket maatregelen opgesteld dat in juni 2008 door de Tweede Kamer is goedgekeurd. De maatregelen hadden betrekking op veiligheidsadvies, subsidie preventieve maatregelen, winkelstraatmanagers en communicatie. Heemskerk heeft in de periode tot 2012 voor deze maatregelen 24 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Heemskerk voert over de proef met veiligheidssubsidies voor kleine bedrijven op dit moment gesprekken met Rotterdam, Deventer en Utrecht, de uitvoerders van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) en Mitex (mode, schoenen en sport). (Bron: Min. EZ)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl