Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws : 03 september 2010 Schakel om naar biologische landbouw en ontvang geld van de provincie Noord-Holland - Aanvraag indienen vr 15 september 2010

Noord-Hollandse boeren die in 2010 willen omschakelen naar biologische landbouw kunnen hiervoor subsidie aanvragen bij de provincie Noord-Holland.

Gedeputeerde Staten hebben besloten 172.461,40 euro subsidie beschikbaar te stellen voor het ondersteunen van omschakelende boeren. Aanvragen moeten vóór 15 september 2010 worden ingediend.

De provincie heeft zichzelf tot doel gesteld dat in 2011 7% van het landbouwareaal biologisch is. Hiervoor is de Uitvoeringsregeling omschakeling biologische landbouw Noord-Holland in het leven geroepen. Afgelopen twee jaar zijn met behulp van deze regeling al 10 ondernemers omgeschakeld naar biologische landbouw. Ook veehouder Piet Kaatee uit Heiloo is omgeschakeld en maakte succesvol gebruik van de omschakelingsregeling. De nieuwe stal die hij bouwde, met hulp van de subsidie, is voor veehouders te bezichtigen tijdens de open dag op 24 september a.s. aan het Maalwater 11 te Heiloo. Meer informatie in het bijgevoegde interview met Piet Kaatee.

Subsidievoorwaarden

De subsidie is bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen die willen omschakelen naar de biologische productiemethode en kunnen aantonen dat er voldoende afzetmogelijkheden zijn in de markt. Voor subsidie komen kosten in aanmerking zoals de bouw, verwerving of verbetering van onroerende goederen, de koop of huurkoop van machines en materieel en algemene kosten voor omschakelplannen, adviseurs en opleidingen. De provincie betaalt maximaal 40% van de te subsidiren kosten.

Ondernemers die omschakelen naar biologische landbouw moeten tijdens de omschakelingsperiode twee jaar volgens de biologische richtlijnen werken, voordat hun producten als biologisch kunnen worden verkocht. Bovendien zijn bij omschakeling aanpassingen in de bedrijfsvoering nodig. Meer informatie over de voorwaarden en aanvraag is te vindenin het subsidieloket.

Biologisch ondernemen

Er zijn goede kansen voor gangbare boeren en tuinders die de overstap willen maken naar de biologische landbouwmethode. In 2009 is het project Biologische ondernemen in Noord-Holland gestart. Nieuwe omschakelaars worden van begin tot eind begeleid tijdens het omschakelingstraject.

Boeren die aan omschakelen denken, kunnen zich laten informeren over de mogelijkheden: www.biologischondernemen.nl of kunnen contact opnemen met projectleider Maria van Boxtel, telefoon 06-53593188.

Speciaal voor veehouders met belangstelling voor omschakeling houdt Piet Kaatee in samenwerking met het project Biologisch ondernemen in Noord-Holland op 24 september 2010 van 10.00 tot 16.00 uur een open dag aan het Maalwater 11 te Heiloo. Bezoekers kunnen de nieuwe stal bezichtigen en informatie krijgen over omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Ook zullen veehouder Piet Kaatee en medewerkers van Natuurmonumenten de succesvolle samenwerking tussen boer en natuurbeheerders toelichten. (Bron: prov. nh)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl