Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: date_long Bijna 1,2 miljoen euro voor Noord-Hollandse visserijregio

Aan zes projecten in Noord-Holland Noord is 1,2 miljoen euro subsidie toegekend. De subsidie komt uit het Europees visserijfonds, de provincie Noord-Holland en de gemeenten Enkhuizen en Wieringen. De projecten liggen in Enkhuizen, Wieringen, Den Helder en Texel. Het Europees Visserijfonds ondersteunt projecten die gericht zijn op een versterking van de economische ontwikkeling van de visserijgebieden die met een afname van de visserijactiviteiten te kampen hebben. De steun betekent een belangrijke lokale impuls voor nieuwe werkgelegenheid en verduurzaming van de visserij.

De Visserijgroep 'Noordwest Holland' heeft het ministerie geadviseerd over de ingediende projecten. De goedgekeurde projecten sluiten volgens de Visserijgroep goed aan bij de regionale ontwikkelingsstrategie. De projecten richten zich onder meer op verduurzaming van de visserij, productvernieuwing, innovatie en verbreding naar nieuwe werkgelegenheid in recreatie en toerisme.

Helderse Bot(t)er bij de Vis

Visafslag Hollands Noorden, stichting Helderse Hallen, stichting Herstelling Den Helder, Fresh Fish Hollands Noorden V.O.F. en stichting restauratie HD2 hebben de handen ineen geslagen om Den Helder weer op de kaart te zetten als belangrijke visserijgemeente. Hiertoe worden Helderse Hallen gerealiseerd en ingericht als dagverse vismarkt en wordt een werf opgericht waar oude botters gerestaureerd kunnen worden. Met daarnaast de realisatie van een informatiecentrum Visserij op Willemsoord wordt Den Helder een belangrijke toeristische trekpleister waar zowel de moderne praktijk als de historie van de visserij samenkomen.

Wieringen leeft... Door visserij en een zee van toeristische kansen

Met dit project wil het CIV Den Oever samen met Wonderlijk Wieringen, de VVV, het Wadvissersgilde en de gemeente Wieringen het gebied een economische impuls geven. Gericht op de zee, de visserij, recreatie en toerisme, en de Waddenhaven als belangrijke middelpunt. Het project behelst dan ook veel activiteiten die bijdragen aan toerisme en recreatie, gerelateerd aan de visserij identiteit van Wieringen. Zo wordt de haven Den Oever verrijkt met een bunkerponton, worden diverse voorzieningen op de haven verbeterd en wordt jaarlijks een Wadstock evenement georganiseerd.

Multi-Puls Wing 2.0

Drie texelse vissers investeren in nieuwe innovatieve visserijtechnieken voor platvis zoals schol en tong. De ervaringen en resultaten worden met de sector gedeeld als zogenaamde 'best practices'. Er zijn al een aantal milieubesparende vistechnieken. Met dit project worden nieuwe innovaties zoals pulstechnieken toegepast op de deelnemende schepen. De duurzamere technieken moeten leiden tot een forse terugbrenging van CO2 uitstoot door aanzienlijke brandstofbesparing en daarmee ook een verlaging van de energiekosten.

Jackwing

Net als het project op Texel ontwikkelt Scheepswerf Visser BV een alternatief vistuig met drie lokale visserijbedrijven. Het doel van het project is het ontwikkelen van een alternatief vistuig voor de visserij op platvis en garnalen op de zogenaamde Euro- en Garnalenkotters. Doel is een handzamer vistuig te ontwikkelen als alternatief voor de boomkor. Hiervoor wordt de zogenaamde Jack Wing ontwikkeld.

De Drommedaris Enkhuizen

De Drommedaris is een van de belangrijkste monumenten van Enkhuizen en behoort tot de topstukken van het Nederlands erfgoed. Enkhuizen heeft een lange historie in de visserij en heeft haar welvaart mede te danken aan de Zuiderzee. Gemeente Enkhuizen wil het monument de Drommedaris restaureren en daarmee gelijk haar visserijhistorie versterken. In het monument worden voorzieningen gerealiseerd om meer congressen en andere culturele evenementen te kunnen organiseren.

Varen en Vissen met liefde en plezier

Het Zuiderzeemuseum wil de geschiedenis van de visserij levend houden. Met de restauratie van de Blazer TX11, De Drie Gebroeders wordt een uniek schip behouden: er varen er maar twee van in de wereld. Daarnaast is onderhoud aan het oude palenscherm nodig dat de Marker haven beschermt. Met de subsidie uit het Europees Visserijfonds kan het Zuiderzeemuseum zich ook de komende jaren als museum voor de historische scheepsvaart blijven profileren.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl