Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 19 augustus 2011 Texelse rundvlees krijgt Waddengoud keurmerk

Streekproducten van Texel, zoals het Texelse lamsvlees, genieten veel bekendheid. Nu is daar een nieuw streekproduct bij: het Texelse rundvlees dat met Waddengoud keurmerk. De runderen worden bij Boerderij Hoogvliet van de familie Hin in De Waal gehouden, krijgen voer afkomstig uit natuurgebied Waal en Burg op Texel en Aad van Heerwaarden van Slachtbedrijf Texel in Oudeschild slacht en portioneert ze voor boerderij Hoogvliet die het vlees zelf verkoopt.

Het vrijwel gesloten systeem met volledige productie in de streek zelf (Texel) waarbij zelfs het voer van eigen bodem afkomstig is, kunnen maar weinig streekproductenproducenten evenaren. De horeca op en buiten Texel, waaronder restaurant De Zwarte Haan in Friesland, hebben enthousiast gereageerd op dit "superstreekproduct" en willen zich hiermee graag profileren.

Drie sterren van Dierenbescherming

Het is niet alleen de verregaande streekgebondenheid dat dit product bijzonder maakt. Ook krijgt het Texels Weiderundvlees van Hoogvliet drie sterren van het "Beter Leven" keurmerk van de Dierenbescherming. Dierenwelzijn is één van de vereisten om ook het Waddengoud keurmerk te mogen dragen. Specifiek voor dit rundvlees is de drie-sterrenstatus van de Dierenbescherming in het productiereglement van Waddengoud geregeld. Dit dierenwelzijnsysteem is er op gericht om de koeien zoveel mogelijk hun natuurlijk kuddegedrag te laten vertonen. Zo hebben bijvoorbeeld alle koeien en kalveren een vrije uitloop van tenminste 210 dagen per jaar en 12 uur per dag, kalveren zogen minimaal 6 maanden bij hun moeder en gedurende de stalperiode kunnen ze vrij lopen met minimaal vijf vierkante meter ruimte per dier ter beschikking. "We zijn enorm blij dat we deze vorm van streekgebonden rundveehouderij hebben ontwikkeld en we hopen op die manier een positieve bijdrage te leveren aan ons eiland", aldus de familie Hin.

Interesse uit Friesland

Niet alleen horeca op Texel heeft interesse getoond in dit nieuwe streekproduct. Eigenaar en chef-kok Jacob Jensma van restaurant Zwarte Haan in Sint Jacobiparochie is voornemens om als eerste buiten Texel het rundvlees op de kaart te zetten. "Tijdens de presentatie in mei van de eerste Waddengoud-restaurants op Texel kwamen we in contact met Kees en Trinet Hin. De beleving en passie van deze mensen rondom hun eigen producten spreekt ons enorm aan. Je weet waar het vlees vandaan komt en dat het met liefde is voortgebracht. Graag hebben wij het Texelse rundvlees als eerste restaurant op de vaste wal op de menukaart staan", zegt Jensma. (Bron: Waddengoud)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl