Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 03 april 2012 Vaste sluitingstijden voor Helderse horeca moet uitgaan veiliger maken

Met ingang van 1 mei 2012 sluiten de deuren van de Helderse horeca (ook) in het weekeinde weer op een vast tijdstip. De café's ('natte horeca') hanteren vanaf die datum een toegangsstop om 02.00 uur en sluiten om 04.00 uur. De deuren van de 'droge horeca' (de broodjeszaken) moeten straks om 03.30 uur op slot. Daarmee komt er een einde aan een periode van vrije sluitingstijden die de gemeente sinds 2004 hanteert. De sluitingstijden op doordeweekse dagen veranderen niet.

De maatregel maakt deel uit van het plan 'Veilig uitgaan regel je samen!', dat burgemeester en wethouders gisteren, dinsdag 27 maart, hebben vastgesteld. Het plan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Helderse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, het aanspreekpunt voor de Helderse horecaondernemers.

Te veel ernstige incidenten in de vroege ochtend zijn er de aanleiding voor dat burgemeester Koen Schuiling heeft gezocht naar maatregelen. "Iedereen moet in onze stad prettig en dus veilig kunnen uitgaan. De vrije sluitingstijden in het weekeinde hebben onder meer tot gevolg dat mensen steeds later op de avond uitgaan. De jeugd begint daardoor thuis al in te drinken. Al met al leidt dat tot meer overlast en zelfs ernstige incidenten na een uur of drie 's nachts.

Mensen voelen zich daardoor ook minder veilig als ze uitgaan. Daar moet een einde aan komen. Ik hoop dat door de toegangsstop de bezoekers eerder op de avond de cafés bezoeken en het uitgaansgebied geleidelijk verlaten. Dat moet dan uiteindelijk weer leiden tot minder confrontaties en dus wordt het uitgaan prettiger", aldus de burgemeester.

Door het aanpassen van de sluitingstijden sluit Den Helder dichter aan bij de tijden die de regiogemeenten hanteren. Hoewel er geen sprake is van regionaal beleid, streeft men daar wel naar. Dit om alcoholtoerisme in de regio te voorkomen.

Samen regelen

Het invoeren van sluitingstijden alleen is niet genoeg om de veiligheid en het veiligheidsgevoel in het uitgaansgebied te vergroten. In het plan 'Veilig uitgaan regel je samen!' zijn ook afspraken vastgelegd over het verbeteren van de beveiliging in het uitgaansgebied, het scholen van horecapersoneel en de handhaving. Het plan is tot stand gekomen in overleg met een vertegenwoordiging van de horecaondernemers, de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente. Zo is een gezamenlijke visie op veilig uitgaan ontstaan. De partijen zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid omdat zij allen - net als de bezoekers - belang hebben bij een prettig uitgaansgebied. "Daarnaast", zegt Koen Schuiling, "is een kwalitatief goede en veilige horeca met een prettige uitstraling goed voor het imago van de Helderse binnenstad en dus voor Den Helder".

De partijen zijn daarom de afgelopen maanden regelmatig bijeenkomen om de best mogelijke oplossing voor Den Helder te bespreken. Ook heeft de gemeente vooraf met ondernemers in de 'droge' horeca (broodjeszaken en dergelijke) gesproken. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl