Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 10 december 2012 Agri, voeding en gezondheid - een onontgonnen terrein met veel kansen voor de regio Noord-Holland Noord

Ruim 250 bezoekers vanuit de wetenschap, overheid en bedrijfsleven woonden op vrijdag 30 november 2012 de agriboard-conferentie bij. Na de opening door gedeputeerde Jan van Run werden de thema's 'agribusiness, voeding en gezondheid' vanuit verschillende invalshoeken belicht. Aan de orde kwamen nieuwe en duurzamere productiemethoden, de marketing van voedsel en de relatie tussen voeding, sport en gezondheid.

Sprekers waren afkomstig uit organisaties in de agribusiness- en gezondheidssector. De relatie tussen voeding en gezondheid is groot: ruim 75% van de chronische ziekten, zoals diabetes, hart- en vaatziektes en sommige kankersoorten zijn het gevolg van een ongezonde leefstijl. Oplossingen liggen in een betere samenwerking tussen boer, inkoper en zorgbedrijf, maar ook in duurzame en biologische teelt en bewustwording bij de consument.

Koen Nouws Keij, directeur van Stichting Diverzio vertelde hoe de stichting gezond, smakelijk en duurzaam eten en drinken beschikbaar maakt voor bewoners en professionals in zorg- en onderwijsinstellingen. Uit onderzoek blijkt dat in ziekenhuizen en tehuizen ruim 1 op de 5 cliënten ondervoed is.

Door te werken met streekeigen producten en producten van vroeger gaan cliënten beter eten. Dit is niet alleen beter voor het welzijn van de cliënt, maar kan ook behoorlijke kostenbesparingen opleveren voor instellingen door afname van medicijngebruik en dieetproducten.

Jan Peter van Doorn, marketeer en partner van de Food Agency, maakte zichtbaar hoe de juiste marketing consumenten weer het belang van gezonde en duurzame voeding kan laten inzien. Door voor voedsel een behoorlijke prijs te betalen worden consumenten beter bediend en geïnformeerd, wordt de relatie met voeding hersteld en neemt het vertrouwen in de sector toe. Hun missie is om de connectie met het eten weer te herstellen zodat een grotere groep consumenten bereikt wordt. Mensen moeten opnieuw leren eten: van gemakkelijk en lekker naar gezond en lekker.

Lobke Berkhout, olympisch medaillewinnares sloot de bijeenkomst af. Zij vertelde hoe belangrijk een uitgebalanceerd dieet is voor de prestaties van een topsporter. Haar missie is om het belang van gezond eten, vooral in relatie tot sport, over te brengen aan de jeugd.

Met de conferentie heeft de Agriboard een aanzet gegeven voor verdere samenwerking tussen de agribussiness en gezondheidzorg. De presentaties en enthousiaste reacties van de aanwezigen laten zien dat voeding en gezondheid een actueel thema is en dat de regio NHN de verschillende ingrediënten in huis heeft om de economische kansen hiervan te benutten. (Bron: Agriboard.nl)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl