Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 13 december 2012 Tulpenbroeiers brengen energiebesparing in de praktijk

Er is flink energie te besparen in de tulpenbroeierij door de kleppen van de preparatiecellen meer dicht te houden. Dat stelt Jan Mantel, tulpenbroeier en gewasmanager Tulp bij LTO Groeiservice. Hij begeleidt op dit moment zes tulpenbedrijven die deelnemen in het project 'Energie en kwaliteit in de preparatie en kasperiode in de tulpenbroeierij'. Het project wordt gefinancierd door partijen in de Stuurgroep Schone en Zuinige Bloembollen (KAVB, Productschap Tuinbouw, Agentschap NL en telers) en LTO Noord Fondsen. In samenwerking met Proeftuin Zwaagdijk wordt onderzoek uitgevoerd.

In de praktijk zijn telers terughoudend met het dichthouden van de kleppen. Veel buitenlucht wordt nog steeds gezien als gezond. "Ik verwacht dat we in dit project zullen zien dat je door minder buitenlucht aan te zuigen energie bespaart." Uit onderzoek blijkt dat er 80 tot 85% energie is te besparen als de kleppen van de ventilatoren in de preparatiecellen minder vaak open gaan. "We gaan in samenwerking met Proeftuin Zwaagdijk ook een praktijkproef uitvoeren waarbij we partijen bollen van verschillende bedrijven volgen. Mogelijk zullen we zien dat je zelfs soms betere kwaliteit kan halen. De buitenomstandigheden vallen namelijk ook weleens tegen." (Bron: Proeftuin Zwaagdijk)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl