Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 28 januari 2013 Bugquest: nieuwe website over natuurlijke plaagbestrijding

Met insecten plaaginsecten bestrijden? Daarover is nu een interactieve site gelanceerd, www.bugquest.nl. Bugquest is opgezet als een game op internet, waarmee de bezoeker wordt uitgedaagd zijn kennis te testen. Deze interactieve presentatie is met name geschikt voor het onderwijs (MBO Plant/Groen niveau 4), maar ook een uitdaging voor agrarische ondernemers. Praktijkonderzoek Plant en Omgeving en AgriHolland hebben Bugquest ontwikkeld.

Natuurlijke plaagbestrijding is duurzamer en goedkoper. Maar hoe werkt het? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe profiteren natuur en milieu daarvan? Via een aantal praktische vragen en puzzeltjes ontdekt de lezer hoe natuurlijke plaagbestrijding werkt en waarom akkerranden daarbij een belangrijk rol spelen.

In korte filmpjes vertellen agrarische ondernemers, landbouworganisatie en onderzoekers hun ervaringen.

Bugquest voor akkerbouwers

Op diverse plaatsen in Nederland lopen er proeven met inzet van insecten in de vollegrondsteelten. Bij de bestrijding van luizen in granen en consumptieaardappelen zijn de ervaringen positief. Telers kunnen met een aantal maatregelen zorgen dat er meer nuttige insecten dichtbij het gewas aanwezig zijn. De luizen worden dan tijdig weggevangen en er hoeft minder te worden gespoten. Om deze aanpak meer bekendheid te geven en de mogelijkheden uit te leggen aan akkerbouwers in opleiding is Bugquest ontwikkeld.

Akkerranden

In Bugquest staat veel informatie over natuurlijke vijanden en gewasbescherming, in de vorm van filmpjes, vragen en links naar achtergrondinformatie. Er wordt uitgelegd hoe akkerranden aangelegd en beheerd moeten worden om nuttige insecten naar het gewas toe kunnen trekken. De voordelen en de voorwaarden voor succesvolle plaagbestrijding met insecten uit de omgeving komen aan de orde in interviews met een akkerbouwer, een medewerker van een landbouworganisatie, een onderzoeker en een natuurbeheerder. De site bevat fotopuzzels voor het leren herkennen van nuttige insecten en hun larven.

Na het doen van de Bugquest is de relatie tussen landbouw en biodiversiteit duidelijk.

Akkerbouwers en vollegrondstelers krijgen in beeld of ze natuurlijke vijanden kunnen inzetten bij hun teelt. Daarnaast zal de game consumenten aanspreken die meer willen weten over deze nieuwe manier van duurzame land- en tuinbouw. De site is gratis toegankelijk en is ontwikkeld door AgriHolland in opdracht van en samen met onderzoekers van PPO. Het project is gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken (WURKS). (Bron: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl