Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 22 februari 2013 Ondernemers in de problemen - cijfers ISD-Kop van Noord-Holland

In de (landelijke) werkloosheidscijfers wordt geen rekening gehouden met zelfstandigen. De economische crisis maakt echter duidelijk dat een steeds groter aantal (ex-)zelfstandigen onvoldoende inkomsten heeft om rond te komen. Dit komt ook duidelijk naar voren uit de cijfers van 2012 van de ISD Kop van Noord-Holland (ISD-KNH).

In 2012 is het aantal ondernemers dat in de bijstand terecht komt ten opzichte van 2011 meer dan verdubbeld. Voor steeds meer ondernemers in financiële problemen is het bedrijf beëindigen en daarna in de bijstand de enige optie. In 2011 bestond slechts 6,5% van de instroom in de bijstand uit ondernemers. In 2012 is dit percentage toegenomen tot 18%.

Ondernemers in financiële problemen kunnen beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Voorheen werd slechts incidenteel een beroep gedaan op het Bbz. In de huidige praktijk doen ondernemers vrijwel dagelijks een beroep op de ISD-KNH. Dit leidt niet in alle gevallen tot een aanvraag voor bijstand op grond van het Bbz. Steeds vaker moet een bedrijf worden beëindigd. Regelmatig is er sprake van een uitzichtloze schuldenlast, te hoge vaste lasten en vaak ook nog een onverkoopbare woning. Gelukkig kan de ISD-KNH dan in veel gevallen zorgen voor schuldhulpverlening. Een oudere ondernemer kan soms, na bedrijfsbeëindiging worden geholpen aan een Ioaz-uitkering.

In situaties dat een bedrijf nog wel toekomst heeft kan de ISD-KNH de ondernemer helpen met een (sanerings)krediet in de vorm van een rentedragende lening, of met een tijdelijke periodieke uitkering. Het komt echter steeds vaker voor dat de ondernemers vragen om uitstel van aflossing en rente, omdat zij de Bbz-lening niet meer kunnen terugbetalen. Dit, ondanks de eerdere verwachting dat het bedrijf toekomst had. Met name het kleine klusbedrijf verkeert in zwaar weer, maar ook allerlei andere sectoren, zoals de kledingsector, bloementeelt, en de horeca blijken kwetsbaar.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl