Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 11 maart 2013 Gemeenten in actie voor werkgelegenheid Noord-Holland Noord

De sluiting van overheidsdiensten pakt dramatisch uit voor de werkgelegenheid in Noord-Holland Noord. De sluiting van overheidsvestigingen in de regio Alkmaar, Den Helder en Hoorn pakt dramatisch uit voor Noord-Holland Noord. Het aantal vestigingen in de regio in deze sector is de afgelopen jaren met bijna 25 procent gedaald, tegen 7 procent landelijk. De stijging van de werkloosheid in Noord-Holland Noord is in 2012 met ruim 24 procent veel groter dan landelijk (16 procent). Sluiting van kwalitatief goede gevangenissen in Heerhugowaard en Hoorn zijn uit het oogpunt van werkgelegenheid dan ook onacceptabel, vindt de regio.

De stijging van de werkloosheid in Noord-Holland Noord baart de regio grote zorgen. Burgemeester Onno van Veldhuizen van Hoorn noemt de stijging ongekend.

'Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt. De regio Noord-Holland Noord moet het voor de werkgelegenheid vooral hebben van de bouw, de dienstensector en de land- en tuinbouw. In die laatste sector gaat het gelukkig goed, maar in de bouw en de sector "openbaar bestuur, overheidsdiensten en verplichte sociale verzekeringen" gaat het ronduit slecht.

Sluiting rijksgebouwen

De afgelopen jaren heeft Noord-Holland Noord te maken gehad met de sluiting van diverse overheidsdiensten. Voorbeelden daarvan zijn: jeugddetentiecentrum De Doggershoek in Den Helder, de justitiële inrichtingen Schutterswei en 't Keern in Alkmaar en Hoorn, het Openbaar Ministerie in Alkmaar en het kantongerecht in Hoorn, de Belastingdienst in Alkmaar en de back office van de Kamer van Koophandel in Alkmaar. Die sluitingen komen ook tot uitdrukking in de cijfers.

Het aantal vestigingen in deze sector is tussen 2006 en 2011 met bijna 25 procent afgenomen, tegen 7 procent elders in het land. Daardoor zijn honderden banen verdwenen.

Gevangenissen Hoorn en Heerhugowaard

Een verdere daling van de werkgelegenheid in deze sector is voor de werkgelegenheid in Noord-Holland Noord dan ook onacceptabel. Nieuwe bezuinigingen op het gevangeniswezen, bijvoorbeeld in Heerhugowaard en Hoorn, wijst de regio van de hand. In de eerste plaats omdat het om kwalitatief goede voorzieningen gaat. 'En wat goed is, ga je toch niet sluiten', vinden de burgemeesters Onno van Veldhuizen van Hoorn en Han ter Heegde van Heerhugowaard.

Onevenredig hard

Daarnaast telt voor de regio zwaar dat zij al een flinke bijdrage heeft geleverd aan de rijksbezuinigingen door sluiting van rijksgebouwen. 'Als je dan bedenkt dat we mogelijk ook onze regionale meldkamer voor politie, brandweer en ambulancezorg in Noord-Holland Noord niet kunnen behouden, wordt de regio onevenredig hard getroffen door de economische crisis en de rijksbezuinigingen.

We zullen ons dan ook tot het uiterste verzetten tegen verdere bezuinigingen op het gevangeniswezen in onze regio', aldus de burgemeesters van Hoorn en Heerhugowaard. (Bron: Gemeente Hoorn)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl