Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 20 maart 2013 Samenwerken aan een sterke economie in onze regio Kop van Noord-Holland

Uitvoeringsagenda de kop werkt De economische mogelijkheden van onze regio volledig benutten. Dát is het doel van de inmiddels stevige samenwerking tussen de vier gemeenten, provincie en het bedrijfsleven. Bestaande bedrijvigheid moet kunnen groeien en daarbij ondersteund worden door de overheid. Op 21 maart 2013 praten alle raadsleden uit de regio op Texel met de provincie over de stand van zaken, over concrete projecten en hoe de overheid daarbij kan helpen.

De urgentie om samen te werken is groot. Bewonersaantallen lopen langzaam terug, werk verdwijnt en jongeren trekken naar andere delen van het land waar ze wel aan de slag kunnen en zichzelf ontwikkelen. Gemeenten kunnen dit tij niet zelf keren en daarom is er een stevige samenwerking op dit gebied van de grond gekomen, samen met het bedrijfsleven: De Kop Werkt!

Vijf sterke clusters

Sterker maken waar je al goed in bent, is het uitgangspunt. De focus ligt daarom op vijf kansrijke economische groepen: Agribusiness, Marien, maritiem & offshore, Duurzame energie, Medisch en Vrijetijdseconomie. Bedrijven in deze sectoren vormen vijf zogeheten ‘boards’ en ook de overheden werken in deze vijf clusters samen. Overkoepelende thema’s zijn: Arbeidsmarkt & Onderwijs, Kennis & Innovatie en Duurzaamheid.

Stevige afspraken

Vrijblijvend is het niet, de gemeenten hebben afgesproken samen op te trekken en elkaar én het bedrijfsleven te helpen in het belang van de hele regio. Logisch op zich, want bewoners trekken zich ook niets van gemeentegrenzen aan: iemand woont bijvoorbeeld op Wieringen, werkt in Schagen, volgt een praktijkopleiding in Den Helder, gaat daar soms ook naar het ziekenhuis en heeft verkering met een jongen van Texel.

Uitvoeringsagenda

Overleggen is goed, maar wat gaan we nu concreet doen? Dat staat in de zogenoemde Uitvoeringsagenda die door de bestuurders van de gemeenten en de provincie is geschreven. Hierin staan onderwerpen als de gezamenlijke promotie van de Waddenzee en de regio, de verlenging van de Visserijkade in Den Helder voor offshoreschepen, het nieuwe toekomstperspectief voor de polder aan de zuidkant van Wieringen, betere afstemming tussen bestemmingsplannen en gezamenlijke aanvragen bij het Waddenfonds en andere fondsen. Onderwerpen die van belang zijn voor de economie in de héle regio.

Aanleiding

Aanleiding van de stevige samenwerking is het rapport ‘Krimp of niet’ van de heren Deetman en Mans. Zij adviseerden nadrukkelijk de economische potenties van de haven van Den Helder voor de regio te benutten. Daarnaast adviseerden zij de regio samen een plan te maken voor de toekomst. De provincie is daar vervolgens samen met de gemeenten aan gaan werken. (Bron: Gemeente Den Helder)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl