Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Business Nieuws: 11 juni 2013 Mosselzaadvisserij eerder gestopt

De mosselzaadvisserij in de Waddenzee is beëindigd. In totaal is er 213.000 mt. (21,3 miljoen kilo) opgevist. Aanzienlijk minder dan de toegestane 300.000 mt.

De voorzitters van de vissersverenigingen uit Yerseke, Bruinisse en Zierikzee zijn vrijwillig eerder gestopt. Een belangrijk argument is dat er te veel grondvuil werd meegevangen. Bovendien gaven de voorzitters aan dat als je zegt beheerst te vissen, dan moet je dat ook laten zien.

Daarnaast vielen de vangsten ook wat tegen. Tenminste, in maart waren de verwachtingen over een grote hoeveelheid nog hooggespannen. Uit een inventarisatie door MarinX/Imares lag er veel meer op de bestekken.

Hoogwater funest

Een mogelijke verklaring, aldus Nico Laros van de Waddenunit, zijn de hoge waterstanden van de laatste tijd. Eerder al werden tientallen vogelnesten in het Waddengebied overspoeld. Maar het hoge water heeft ook invloed op het mosselzaad. Vooral de instabiele stekken hebben last van het hoge water door een toename van de stroming. Onder het zaad ligt veel slik (mosselpoep) waardoor het makkelijker wegspoelt.

Hoewel een enkele visser teleurgesteld is, zijn de meesten tevreden, omdat de kweekpercelen goed bezet zijn. (Bron: Programma Naar Een Rijke Waddenzee).

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl